2020. február 18., kedd, Bernadett napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
16:46 A kubai orvoslás jelensége - a gazdagság és egészségipar eddig ismert összefüggéseinek cáfolata16:25 Fogolycserét hajtott végre Irán és Németország15:52 Remek fickó az egyik mentős támadója: beleegyezett, hogy megússza felfüggesztettel15:31 Újra a Kúriára kerül a volt barátnőjét lúggal leöntő orvos ügye15:16 Felmentették a szentesi jegyző elleni kézigránátos merénylettel vádolt férfit14:45 TASZ: szégyenteljes, hogy a HírTV mert normális hangnemben tudósítani a kitörés-megemlékezésről, de azért még nem kellene bojkottálni14:14 Bíróság előtt a nádudvari "csínytevő lányok"13:57 Partiumi-bánsági könyvbemutató körúton Gaudi a Nemzeti jogvédelem című kötetével13:42 Egy vuhani kórház igazgatója belehalt a koronavírusba13:28 Hűtött migránsok a bolgár-román határon - nem okozott nekik gondot a hatezer eurós menetjegy12:52 Zsidók hatalmi harca: Soros nyílt levélben követeli Zuckerberg kirúgását12:43 A foci lett Kolumbia legnagyobb heroinkereskedőjének a veszte12:27 Piramisjáték miatt emeltek vádat egy férfi ellen Budapesten12:08 London több kérdésben sem hajlandó kompromisszumokra az uniós egyeztetéseken11:42 Az ausztrálok háromnegyedét érintette a tűzvész
24 óra legolvasottabbjai

Kultúra ::

106 év után került elő egy Csontváry-kép

Reklám

Nyomot hagyott rajta az idő, a festék pedig imitt-amott a felvitt lakkréteg ellenére is pereg – mégis ez a lényege, hisz ettől is csak biztosabb: az Iskolai emlék Párizsból csakis Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) műve lehet.
A titokzatos műremek, amelynek 1908 után nyoma veszett, nemrég újra felbukkant.
Tulajdonosának, aki csak annyit árult el magáról, hogy lelkes műgyűjtő, és nem az első eset, hogy remek érzékkel és szerencsés kézzel nyúl az igazi, több százmilliót érő remekművek után, a vásárlás után első dolga volt megvizsgáltatni a képet, s jó híreket kapott.
– Kimutattuk, hogy a festék, amellyel a kép készült, a Csontváryra oly jellemző egyedi és különleges mixtúra – kezdte Végvári Zsófia, a festményvizsgálati labor vezetője. – Csontvárynak, aki főállásban patikus volt, nem volt elég pénze megvenni a drága olajfestéket, jól átgondolva minden létező anyagot összekevert, ami elérhető volt: a gácsi textilgyár festékeitől kezdve a patikában fellelhető terpentinen át egészen a kaolinig. Ezeket mind megtaláltuk a képen, amelynek a festéke a különleges, olajmentes anyaghasználattól pereg, mely a sok száz átvizsgált festő közül csak Csontváryra jellemző – mutatta a speciális készülék alatt vizsgált festményrészletet Zsófia.
Zoom
Iskolai emlék Párizsból
A kép egyébként feltehetően Isadora Duncant ábrázolja, aki vissza-visszatérő múzsája Csontvárynak. Alakja felidéződik a Szerelmesek találkozása és a Zarándoklás a Cédrushoz című festményeken is.
– Az amerikai táncosnő alakja feltételezi, hogy a képnek valamikor 1898-ban vagy azután kellett készülnie, hisz Isadora híres fotói ekkor járták be a világot. Hogy az 1908-as kiállításon a festmény jelen volt, ez biztos, de ezen túl gyakorlatilag semmit sem tudunk a kép sorsáról – mesélte a szakember, aki hozzátette: bár hivatalosan 130-140 Csontváry-kép létezéséről beszél a szakma, legalább 3-400 darabra tehető a rendkívül termékeny mester műveinek igazi száma.
Csontváry sajnos maga válogatta festményeit, és a neki nem tetsző darabokat a gácsi patika padlására száműzte.
– Sosem tudhatjuk, mikor és honnan kerül elő egy következő remek darab. Erről a képről csak annyit árulhatok el, hogy igazi árának, ami lehet akár több mint százmillió forint is, töredékéért jutott hozzá tulajdonosa – mondta Végvári Zsófia, aki hozzátette: a képre egy alapos, de főleg hozzáértő restaurátor keze munkája vár még, mielőtt újra régi fényében ragyoghat.
(Blikk nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready