2019. szeptember 18., szerda, Diána napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
09:24 Elvesztette a türelmét a cigány pofátlanság miatt a patai iskolaigazgató, már megy is a "szegény roma fiú"-zás09:12 Egyik pártnak sem megy a kormányalakítás Izraelben - Bibi csak azt tudja, hogy arabok nem kerülhetnek hatalomközelbe08:54 Négyezren kerültek kórházba egy hét alatt a nagy hőség miatt Japánban08:15 A méhlepényig is eljuthat a várandós nők által belélegzett szennyezett levegő07:21 Előrehozott választás lesz Spanyolországban, mert legutóbb nem volt elég progresszív szavazó06:55 A látszat kedvéért: az Europol lecsapott egy nemzetközi embercsempész bandára22:33 Kozmetikai termékkel akarják irtani a cigányokat!!!22:16 A tanúba illő jelenetek: a fideszes képviselő átadott egy parkolót, kivezényelték az összes gyereket21:49 Az oroszok elfogtak két észak-koreai hajót, mert tüzet nyitottak rájuk21:31 Sejthető volt: az amerikai-szaúdi páros "kinyomozta", hogy Irán támadott21:22 Felborult egy tűzoltóautó a diákoknak tartott váci bemutatón20:58 Lőrincz Tamás világbajnok20:39 Estig viszonylagos nyugalomban zajlott az előrehozott választás Izraelben20:02 Horvát államfő: megvédjük a határokat egy újabb migránsválság esetén19:21 Bosnyák Zoltán: Méhely Lajos, a magyar fajvédelem igehirdetője
24 óra legolvasottabbjai

Kultúra ::

106 év után került elő egy Csontváry-kép

Reklám

Nyomot hagyott rajta az idő, a festék pedig imitt-amott a felvitt lakkréteg ellenére is pereg – mégis ez a lényege, hisz ettől is csak biztosabb: az Iskolai emlék Párizsból csakis Csontváry Kosztka Tivadar (1853–1919) műve lehet.
A titokzatos műremek, amelynek 1908 után nyoma veszett, nemrég újra felbukkant.
Tulajdonosának, aki csak annyit árult el magáról, hogy lelkes műgyűjtő, és nem az első eset, hogy remek érzékkel és szerencsés kézzel nyúl az igazi, több százmilliót érő remekművek után, a vásárlás után első dolga volt megvizsgáltatni a képet, s jó híreket kapott.
– Kimutattuk, hogy a festék, amellyel a kép készült, a Csontváryra oly jellemző egyedi és különleges mixtúra – kezdte Végvári Zsófia, a festményvizsgálati labor vezetője. – Csontvárynak, aki főállásban patikus volt, nem volt elég pénze megvenni a drága olajfestéket, jól átgondolva minden létező anyagot összekevert, ami elérhető volt: a gácsi textilgyár festékeitől kezdve a patikában fellelhető terpentinen át egészen a kaolinig. Ezeket mind megtaláltuk a képen, amelynek a festéke a különleges, olajmentes anyaghasználattól pereg, mely a sok száz átvizsgált festő közül csak Csontváryra jellemző – mutatta a speciális készülék alatt vizsgált festményrészletet Zsófia.
Zoom
Iskolai emlék Párizsból
A kép egyébként feltehetően Isadora Duncant ábrázolja, aki vissza-visszatérő múzsája Csontvárynak. Alakja felidéződik a Szerelmesek találkozása és a Zarándoklás a Cédrushoz című festményeken is.
– Az amerikai táncosnő alakja feltételezi, hogy a képnek valamikor 1898-ban vagy azután kellett készülnie, hisz Isadora híres fotói ekkor járták be a világot. Hogy az 1908-as kiállításon a festmény jelen volt, ez biztos, de ezen túl gyakorlatilag semmit sem tudunk a kép sorsáról – mesélte a szakember, aki hozzátette: bár hivatalosan 130-140 Csontváry-kép létezéséről beszél a szakma, legalább 3-400 darabra tehető a rendkívül termékeny mester műveinek igazi száma.
Csontváry sajnos maga válogatta festményeit, és a neki nem tetsző darabokat a gácsi patika padlására száműzte.
– Sosem tudhatjuk, mikor és honnan kerül elő egy következő remek darab. Erről a képről csak annyit árulhatok el, hogy igazi árának, ami lehet akár több mint százmillió forint is, töredékéért jutott hozzá tulajdonosa – mondta Végvári Zsófia, aki hozzátette: a képre egy alapos, de főleg hozzáértő restaurátor keze munkája vár még, mielőtt újra régi fényében ragyoghat.
(Blikk nyomán)
Reklám


Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Dossziék

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2019 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready