2021. július 31., szombat, Oszkár, Bató, Ilona napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:47 Buszrobbantással jelezték az iszlamista fiúk Szomáliában, hogy nem szeretnek focizni22:26 Nyolcvan kilogrammos kék zafírt találtak egy Srí Lanka-i drágakőbányában22:05 Az iraki kormány közölte: nem tudja megakadályozni, hogy a "turisták" Fehéroroszországba utazzanak21:31 Ábrahám Barnabás a kuruc.infós munkásságáról: büszkeséggel tölt el e széles és kitűnő olvasótábor21:06 Ne engedjük, hogy demoralizáljanak!20:38 A bolgár elnök ismét a Van Ilyen Nép pártot bízta meg kormányalakítással20:16 Meteorológiai szolgálat: egy-két napon belül vége a hőhullámnak19:43 Szijjártó: ismét lesz magyar űrhajós19:27 Gaudi a Facebook-oldalának "kilövéséről" és a kiszabadult két székely hazafi ügyéről18:53 Több mint öt év börtönt kapott a "brightoni macskagyilkos"18:27 Templomi rongáló ellen indult eljárás Lentiben18:02 Varsó szerint is módosítani kell a lengyel bíróságok EU által bírált fegyelmi rendszerét17:41 Óvszerrel "javította meg" a kajakját egy ausztrál versenyző17:06 Von der Leyenék nagyon elszólták magukat: a cigányok védelmében ellenzik az etnikai alapú profilalkotást16:43 Több jármű kapott lángra egy belvárosi mélygarázsban Budapesten
24 óra legolvasottabbjai

Kultúra :: :: Hozzászólások

Betyáros lemezzel indít a Magyar Banda

Reklám

12 betyár címmel készített lemezt a Magyar Banda, amelyben a magyar nép- és világzenei színtér számos fiatal tehetsége játszik együtt.
"Tavaly februárban vettük fel az első számunkat Magyar Banda néven, de már korábban rengeteget zenéltünk együtt különböző formációkban. Mi hatan szinte mindannyian kiskorunk óta ismerjük egymást, hárman most diplomáztunk a Zeneakadémián" - idézte fel Ifj. Szerényi Béla, a csapat vezetője az MTI-nek.
A furulyán, tárogatón, tekerőn, klarinéton játszó és éneklő muzsikus elmondta, hogy az autentikus népzenét a megszokottól eltérő szemszögből bemutató lemezt szeretett volna készíteni, és erre nyitott és alkalmas zenészeket keresett. Hozzátette: beleszülettek ebbe a kultúrába, szüleik is kötődtek a népzenéhez.
Ifj. Szerényi Béla játszott már együtt Sebestyén Mártával, és a Muzsikással is, tagja a Free Style Chamber Orchestrának. Ráadásul táncos is, a Fitos Dezső Társulat állandó tagja. "Egy-egy koncerten szeretném megvillantani a tánctudásomat, de nem táncműsort szeretnék csinálni a produkcióból. A szeptemberre a Fonó Budai Zeneházba tervezett lemezbemutatót a Fitos Dezső Társulat fogja színesíteni, így abban én is benne leszek".
Mint kiemelte, a 12 betyár tematikája a népzenében tájegységtől függetlenül jelenlévő, de mostanában kevés figyelmet kapó szabad variálókészségen alapul.
"Az adatközlők többségében igény van az önismétlések elkerülésére, hogy a népzene ne váljon unalmassá. Egy picit mindig másként éneklik, muzsikálják az adott dallamot, és ebből nagyon izgalmas variációcsokrok jönnek létre. A lemez zárószámában Árvai Sanyi bácsi, a bükkvidéki Kurityánban élő 90 éves pásztorember előtt tisztelgünk, aki gyakorlatilag soha nem énekli el kétszer ugyanúgy a dalokat. Azért nem, mert a saját életét énekli, ha kell, a dallamot hozzáigazítva a szöveghez" - fejtette ki Ifj. Szerényi Béla.
A vezérmotívumként fel-felbukkanó betyár szó tizenkét alkalommal hangzik el a dalokban. A zenész szerint ez nem előre kigondolt koncepció volt, egyszerűen így alakult, hiszen a legszabadabban variáló pásztorok betyárokról, szerelemről énekeltek. Ami a dallamokat illeti, a zenekarvezető olyan tájegységeket igyekezett választani, amelyekhez kötődik, így is kilenc települést jelöltek meg forrásnak, az említett Kurityán mellett Kömörőt, Bölcskét, Mérát, Kalotaszeget, Szentest, Diósadot, Széket és Magyarbecét.
A Magyar Bandában Solymosi Máté (Cimbaliband) és Szilágyi Márton (Eszterlánc) hegedül, Zimber Ferenc cimbalmozik, Fekete Márton "Kispuma" (Kalász Banda, Magos) brácsázik és kontrázik, Tóth Máté pedig bőgőzik. Az albumon közreműködik Pecze Balázs (szárnykürt), Borbély Mihály (klarinét) és Istvánfi Balázs (duda). Ifj. Szerényi Béla az MTI-nek elmondta, hogy a csapat tagjai hosszútávú együttműködésben gondolkodnak.
A 12 betyár című lemez a Fonó Records gondozásában jelent meg.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek
Szavazás

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready