"Minden teremtményben megtestesül Isten egy-egy gondolata, kívánsága." (Joseph Kentenich)
A Fekete István Szabadegyetem utolsó 2023-as előadását dr. Pécsi Rita neveléskutató tartotta az egészséges énidentitás és nemi identitás kialakulásáról. Az ünnepi készülődés és várakozás időszakának ellenére erre az érdekes előadásra is sokan voltak kíváncsiak.
Megtaláljuk vagy kitaláljuk magunkat? - tette fel a kérdést Pécsi Rita, az "Őrzők: vigyázzatok a strázsán" Ady-idézet említése pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy háborús helyzet van, a legnagyobb veszély a kívülről irányított ember: a tömegember és a sodródás.
Az identitás legfőbb alapjai dr. Pécsi Rita szerint:
1. Mag-identitás (éntudat-önérték)
2. Nemi identitás (fiú vagyok-e vagy lány?)
3. Személyes eszmény (Ki vagyok én?)
Utóbbi a mag- és a nemi identitásra épül.
Zoom
Fotók: Bogoly Zoltán
Az előadás egy rendkívül értékes Joseph Kentenich-idézettel folytatódik: "Minden teremtményben megtestesül Isten egy-egy gondolata, kívánsága." Ezt meg kell találni és igent mondani rá. Ez lesz az én legboldogabb formája Pécsi Rita szerint.
A mag-identitás alapjainak kialakulása:
0-3 év között: "Jó, hogy itt vagyok". Szabad léteznem. Szerethető vagyok és az életem értékes.
A mag-identitás alapja a kötődés. Az anya-gyerek kötődés határozza meg a mag-identitást. Ki kell alakulnia az ősbizalomnak. Mi az ősbizalom? Tapasztalatot jelent. Feltétel nélkül szeretnek, jó hatalmak vesznek körül, amelyek mindenkor erősebbek a rossznál. Gyümölcsei a biztonság, védettség az új, szokatlan helyzetekben.
Zoom
Legfontosabb feltételek még az osztatlan figyelem és válaszadás. Ebből alakul ki a megértés, hogy a csalódások feldolgozhatóak, a készség a gyors megbocsájtásra és a kockázatvállalás.
Ezt követően a ráhangolódás fontosságát emelte ki a kutató. "Te megértesz engem, én megtanulom megérteni önmagamat. Te kimutatod nekem a szereteted, én szeretem magam és az érzéseimet."
"A gyermekeknek szüksége van a másikra ahhoz, hogy önmagát megtalálhassa. A kötődés nem alapszükséglet. Ebben óriási szerepe van az apának is. Ő lesz a kötődésképességünk edzője" - folytatta, majd áttért a biológiai nemre.
Zoom
A biológiai nem születésünk előtt eldől. A petesejt a számára legelőnyösebb hímivarsejtnek nyílnak meg, nem a legerősebbnek vagy leggyorsabbnak. Minden sejtünk tartalmazza a nemünket, ezt nem lehet utólag befolyásolni, vagy ha valaki megpróbálja, az következményekkel jár. A nemi identitásunk a testiségünkben gyökerezik. Nem választható.
A nemi identitás és orientáció kialakulása:
1,5-2 éves kor körül érik meg a kérdés, fiú vagyok-e vagy lány? Az óvodás- és kisiskolás időszak szereptanulással telik, érzelmi szerep azonosulással. A mesék, tapasztalatok, filmek, képek is fontosak, hiába próbálja ezt az ellenoldal elbagatellizálni.
"Serdülőknél még »puha« az identitás. Azt szexualizálja, ami idegen" - emeli ki Pécsi Rita.
"A nevelés és a környezet alapvetően befolyásolja az identitás kialakulását, kiemelten fontos, a cél pedig, hogy a nemi identitás és az énidentitás összhangba kerüljön" - folytatja.
Zoom
"A fejlődni vágyó férfiasságnak kihívásra van szüksége. Konstruktív, támogató, szívélyes apakapcsolatra van szükség, ez kizárja a homoszexuális fejlődés lehetőségét. Az apa neutralizál, megvédi a fiút, ha az anya túl szorosan magához kötné őt" - mondta, majd rátért a rendellenességekre.
A homoszexuálisan érző nők szükséglete, hogy más nőkkel "gyógyítsák meg" saját, hiányosnak megélt énjüket. Anyai minta hiányában mély érzelmi kötődésre vágynak. Ezek az érzelmi szükségletek nem kielégíthetőek szexszel.
"Van-e velünk született biológiai alapja a homoszexualitásnak?" - tette fel a sokak által firtatott kérdést. "Se az agyban, se a genetikában nem találtak homoszexualitásra utaló adatokat."
Zoom
Mit tehetünk tehát a lobbi ellen?
Dolgokat néven nevezzük, nem engedjük átírni a szótárunkat. Tájékoztatás fontosságának hangsúlyozása, életkornak megfelelő szexuális nevelés, az ártalmas "érzékenyítés" kerülése. Azonos nemű szülőhöz valókötődés erősítése A fiúk és lányok természetes nemi identitásának erősítése.
Az azonos neműekkel kötött - nem szexualizált - barátságok egész gyerekkorban való támogatása, a korai szexuális tapasztalatok késleltetése is fontos. Továbbá a nemükre nem jellemző érdeklődést mutató gyerekekre való különleges odafigyelés, túl korai "coming out" kerülése.
A Fekete István Szabadegyetem aktuális szemeszteréből még van hátra egy előadás, ez már 2024-es dátummal január 18-án esedékes, amikor is dr. Héjj Andreas pszichológusprofesszor értekezik az idegenek befogadásának veszélyeiről.
Ábrahám Barnabás – Kuruc.info