Volodimir Zelenszkij ukrán elnök telefonon beszélt Mike Pompeo amerikai külügyminiszterrel, és köszönetet mondott neki azért, hogy az Egyesült Államok 1,2 millió dollár értékű humanitárius segélyt különített el Ukrajna részére a koronavírus-járvány elleni küzdelemre - közölte hétfőn az ukrán államfő hivatala a Twitteren.
Zelenszkij egyúttal részvétét fejezte ki azoknak az amerikaiaknak, akik hozzátartozóikat veszítették el a Covid-19 betegség miatt, mihamarabbi felépülést kívánt a betegeknek és sikereket az Egyesült Államoknak a járvány elleni küzdelemben.
A közlemény szerint megvitatták annak lehetőségét is, hogy Ukrajna hitelgaranciákat kapjon az Egyesült Államoktól gazdasága stabilizálásához azon források mellé, amelyeket a Nemzetközi Valutalaptól (IMF), a Világbanktól és más külföldi partnerektől várakozásai szerint a közeljövőben kapni fog.
Zelenszkij hétfőn a koronavírus-járvány elleni küzdelemben közvetlenül érintett kormánytagokkal folytatott hétfői értekezletén kifejezte meggyőződését, hogy a korlátozó intézkedések bevezetését Ukrajna megfelelő időben tette meg, és azok beváltották a hozzájuk fűzött reményeket. Ezt arra alapozta, hogy hétfőre 68-cal nőtt az igazolt fertőzöttek száma, ami számottevően alacsonyabb, mint az előző napok növekménye volt.
A nyugat-ukrajnai Ternopil megyei válságstáb eközben arról számolt be, hogy a régióban 44 egészségügyi dolgozónál erősítették meg a koronavírus-fertőzöttség tényét.
Vitalij Klicsko kijevi főpolgármester hétfőn nyilvánosságra hozta, hogy a moszkvai patriarkátushoz hű ukrán ortodox Pecserszka Lavrában négy koronavírus-fertőzöttet találtak. A kijevi kolostor és templomkomplexum vallási vezetése vasárnap - két héttel az ortodox húsvét előtt - közölte, hogy valamennyien laboratóriumi tesztet végeztettek magukon koronavírus jelenlétének megállapításához. Azt is bejelentették, hogy a Lavra mostantól bezárja kapuit a hívek előtt, és online tatja a szertartásokat.
Egy sportmániás zseni átúszta a Dnyepert, a célban a rendőrök várták
Máris megjelentek közben az interneten olyan hirdetések, amelyekben kutyákat ajánlanak bérbeadásra fél-egyórás sétára, akár már 100 hrivnyától, azaz körülbelül 1250 forinttól. A parkokat és pihenőhelyeket ugyanis hétfőtől Ukrajnában már csak háziállat-sétáltatásra lehet igénybe venni a hétfőn életbe lépett új korlátozások értelmében.
A hírekbe bekerült egy 21 éves kijevi férfi is, aki mindenáron be akart jutni egy sportpályára a Dnyeper folyó túlpartján, de a rendőrök feltartóztatták a hídon. Erre a férfi átúszta a folyót, de a túlparton is rendőrök várták, és őrizetbe vették a karanténszabályok megsértéséért. A szabálysértési bírság ezért Ukrajnában 17 ezer és 34 ezer hrivnya (211 ezertől 422 ezer forintig) között szabható ki. Hétfőtől ugyanis a Dnyeper-parti pihenő- és sportlétesítmények sem látogathatók.
(MTI)