Alto Adige, Molise, Basilicata, Szardínia, valamint Calabria tartományban egyetlen új fertőzöttet sem diagnosztizáltak az utóbbi egy nap alatt a polgári védelmi hatóság kedd esti adatai szerint. A halottak huszonnégy óra alatti emelkedése az egymást követő harmadik nap száz alatt maradt. A tenor Andrea Bocelli bejelentette, hogy márciusban ő is pozitívnak bizonyult.
Hetvennyolcan haltak meg egy nap alatt, a vasárnap ötven és a hétfői kilencvenkettő után. A halottak száma így elérte a 32 955-t. Az aktív fertőzöttek száma 52 942-re csökkent. Ötszázhuszonegyre esett vissza az intenzíven kezeltek száma. Öt tartományban egyetlen új fertőzöttet sem jelentettek: Calabriában szombat óta nem diagnosztizáltak új fertőzöttet. A gyógyultak száma túllépte a 144 ezret. A gyógyultakat és a halottakat is számolva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 230 555-t.
Az egész országban mintegy 300 új fertőzöttet diagnosztizáltak, ennek két harmadát Lombardia és a vele szomszédos Piemont tartományban.
Lombardiában az idősotthonok mintegy 60 ezer lakóját és személyzetét tesztelték, és harminc százalékuk bizonyult pozitívnak.
Roberto Speranza egészségügyi miniszter arra kérte az olaszokat, vegyenek részt a Vöröskereszt hétfőn indított ellenanyagmérő tesztjén, amelybe 150 ezer személyt akarnak bevonni. A telefonon megkeresetteknek eddig csak 25 százaléka mondott igent.
A tenor Andrea Bocelli nyilvánosságra hozta, hogy március első felében pozitívnak bizonyult egész családjával együtt. Elmondta, hogy enyhe hőemelkedésen túl tünetmentes volt. Hangsúlyozta, hogy gyógyulása óta vérplazma-donorrá vált.
A felmérések szerint az olaszok kilencven százaléka veszi fel a szájmaszkot, amikor utcán tartózkodik. Többségük naponta több mint tízszer mos kezet. A május 18-i újranyitástól emelkedett a közlekedési balesetek száma a tömegközlekedési eszközök helyett kerékpárral közlekedők számának jelentős növekedése miatt. Nőtt az elütött gyalogosok száma is, mivel közülük többen az emberekkel teli járdák helyett az úttesten közlekednek.
Róma főpolgármestere bejelentette, hogy 25 eurótól 500 euróig terjedő bírsággal sújtják azokat, akik a használt szájmaszkokat, védőkesztyűket az utcán, a parkokban eldobálják.
A 200 ezer lakosú lombardiai Brescia városában, ahol február vége óta több mint 14 ezer fertőzöttet diagnosztizáltak és több mint négyszázan haltak meg, pszichológiai segélyszolgálat indult a meggyógyult betegek támogatására. A volt betegek beszámolóiból kiderül, hogy fizikai gyógyulásuk ellenére a Covid-19 fertőzés miatti megpróbáltatások mély lelki nyomot hagytak bennük: félnek az újbóli megbetegedéstől, alvászavarral küszködnek, tartanak a társadalmi megkülönböztetéstől, hajlamosak az elszigetelődésre és nem szívesen mennek emberek közé.
Spanyolországban 194 új fertőzöttet regisztráltak az elmúlt egy napban
Spanyolországban 194 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában - közölte a spanyol egészségügyi minisztérium kedden, néhány órával azelőtt, hogy az országban tíznapos nemzeti gyász lép életbe a járvány áldozatainak emlékére.
A szaktárca napi jelentése szerint a járvány kezdetet óta igazolt esetek száma 236 259, ami 859-tel több a hétfői tájékoztatásban szereplő adathoz képest.
Fernando Simón, a spanyol egészségügyi riasztási és vészhelyzeti koordinációs központ igazgatója napi online sajtótájékoztatóján azzal indokolta az eltérést, hogy továbbra is zajlik, és még néhány napig eltart a tartományokból érkezett beszámolók visszamenőleges hitelesítése. Emiatt hétfőn több mint 1900-zal csökkentették a regisztrált halálesetek számát a közzétett tájékoztatóban.
A minisztérium kedden 35 újabb koronavírus okozta halálozást közölt. Az áldozatok száma összesítve 27117, 283-mal több mint amennyi az előző napi jelentésben szerepelt.
A dél-európai országban éjféltől tíznapos hivatalos nemzeti gyász lép életbe, szerda délben egy perces néma főhajtással tisztelegnek az áldozatok emlékének - jelentette be a kormányszóvivő a kabinet ülését követő sajtótájékoztatón, amelyen több mint két hónap után először vettek részt személyesen is újságírók.
María Jesús Montero elmondta: tíz elhunyt közül nyolc 70 év feletti, vagyis annak a generációnak a tagjai, akik "lefektették a demokrácia alapjait" több mint negyven évvel ezelőtt a "diktatúra" után.
Amíg tart a gyászidőszak, félárbocra engedik a közintézményekre, a spanyol hadihajókra és a külképviseletekre kihelyezett zászlókat.
Az Europa Press spanyol hírügynökség közzétett egy csendőrségi jelentést, amelyben a hatóság megállapította, hogy a központi kormány madridi tartományi képviseletének vezetője annak ellenére hagyta jóvá a nagyszabású nőnapi felvonulás megrendezését március 8-án, hogy tudomása volt a tömegrendezvények egészségügyi kockázatáról abban az időszakban. José Manuel Franco felelősségét bírósági eljárás keretében vizsgálják és június 5-én gyanúsítottként hallgatják meg.
A több tízezer fős rendezvény megtartása miatt a spanyol parlament több ellenzéki pártja is élesen bírálta a kormány korábban, véleményük szerint ezzel hozzájárult a vírus nagyobb terjedéséhez.
A madridi tartományban található Torrejón de Ardoz település önkormányzata bejelentette: a területén bejelentett 130 ezer lakos számára ingyenes koronavírus-tesztet biztosít. A helyiek önkéntes alapon vehetnek részt az ellenanyag-vizsgálaton, amely a már lezajlott fertőzés kimutatására alkalmas.
(MTI)