2020. szeptember 27., vasárnap, Adalbert, Döme napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
23:51 A kirúgott takarító szerint a nagyszájú visszaeső csibész kétszer is megütötte, mielőtt helyretette22:52 1000 év - Trónus-videóösszeállítás hazánkról nyugati fehér nacionalisták számára22:20 Amikor felszínre kerül a hányadék22:04 Macron nem sok jóra számíthat a vasárnapi részleges szenátusi választáson21:37 Boris Johnson összefogást hirdetett a közös ellenség ellen21:12 Versenyképes erdőgazdálkodást szeretne az agrárminisztérium20:56 Motorossal karambolozott egy autós Csengelénél, de gyalog oldott kereket, hátrahagyva a halottat20:39 Őrizetbe vételekkel kezdődött a Lukasenka-ellenes tüntetés Minszkben20:25 Orbán: "fukarsági" kérdés a jogállamiságról folyó vita20:08 Tapasztalt kollégával állítanak párba minden a Szent László Kórházba átcsoportosított szakembert19:46 A kormány kiáll Grúzia területi integritása mellett, és támogatja az euroatlanti integrációját19:27 Csaknem 30 ezer önkéntes tűzoltó segíti a hivatásosak munkáját19:09 Bajorországban betiltották a német császárság hadilobogóját, mert az is túl náci18:50 Újra beázott a Szent János kórház szülészete a hanyag kivitelező miatt18:36 Kísérő nélküli kiskorúként menekült Franciaországba a hentesbárddal hadakozó pakisztáni fiúcska
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus, Gazdaság :: :: Hozzászólások

Több mint felével csökkent Hévízen a vendégéjszakák száma

Reklám

A múlt év első hét hónapjához képest 55 százalékkal csökkent Hévízen a vendégéjszakák száma, a visszaesés leginkább a kereskedelmi szálláshelyeket érintette, a magánszoba-kiadók ugyanis tartani tudták a tavalyi hasonló időszak eredményét - közölte hétfői sajtótájékoztatóján a város polgármestere.
Papp Gábor (Fidesz-KDNP) arról számolt be, hogy idén jelentősen átalakult a vendégforgalom szerkezete a koronavírus-járvány miatt. Tavaly az év első hét hónapjában 753 ezer vendégéjszakát regisztráltak Hévízen, idén július végéig 347 ezret. A korábbiakkal ellentétben ebben az évben a vendégek 75 százaléka belföldi volt és csak 25 százalékot tett ki a külföldiek aránya.
A polgármester hozzátette: abban is fordulat állt be, hogy míg a korábbi években - tavaly 1,233 millió vendégéjszakát töltöttek el a gyógyhelyen - a magánszállásokat a vendégek 10-12 százaléka vette igénybe, addig ebben az évben 32 százalék volt a részesedésük a szobakiadóknak.
Miközben a veszélyhelyzet hónapjaiban alig volt vendég, nyárra annyira meg tudott erősödni a magánszállások forgalma, hogy az elérte a tavalyi szintet. Ez is azt mutatja, hogy a helyi és az országos fejlesztési támogatásoknak fontos szerepe van - jegyezte meg.
Papp Gábor arra is kitért, hogy a koronavírus-járvány miatt Hévíz önkormányzata az idén közel egymilliárd forintos veszteséget kénytelen elkönyvelni - jelentős részben a turizmus visszaesése miatt -, ezt azonban még a korábbi évek tartalékaiból fedezni tudja. Miután a válság hatásai miatt egy-két évre is szükség lehet a korábbi rend, a vendégforgalom visszaállására, a város képviselő-testülete a teljes intézményhálózatot érintő költségcsökkentésről és létszámleépítésről döntött.
Nyáron az intézményi hálózat költségeit 10 százalékkal faragták le, hétfőn rendkívüli testületi ülésen pedig arról döntöttek, hogy további 20 százalékkal mérséklik a kiadásokat, illetve mintegy 10 százalékkal csökkentik a létszámot, így 24 embert elbocsátanak, 12 álláshelyet pedig megszűntetnek - ismertette a polgármester.
A lépéseket az indokolta, hogy az alapvetően a turizmusból élő Hévíz a bevételeiből tudott eddig a város üzemeltetésére, marketingjére, programjaira nagyobb összeget költeni, de idén elmarad az idegenforgalmi adó összegét megkétszerező állami támogatás, turisták nélkül pedig csökkent az iparűzési adóból származó bevétel is. Augusztustól új parkolási rendet vezettek be, ami várhatóan növeli az önkormányzat bevételeit, továbbá az együttesen mintegy 3 milliárd forint értékű fejlesztési projektek sem álltak le, amelyek hosszabb távon szintén több bevételt hoznak majd a városnak.
(MTI)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready