Bezár!
2020. október 21., szerda, Orsolya, Zsolt napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
07:32 Zaríf: Irán nem kezd fegyverkezési versenybe az ENSZ-embargó lejárta után06:55 A helyes fűtéssel sokat tehetünk a légszennyezettség visszaszorításáért21:34 Macronéknál fejeknek kell hullaniuk ahhoz, hogy betiltsanak néhány iszlamista bűnszervezetet21:12 Az előzetes eredmények szerint Morales pártja győzött a bolíviai választáson20:51 A gyöngyösi kórház szerint nem viselt maszkot a rendelésein a kirúgott járványszkeptikus orvos20:41 Varga Judit is elkapta a vírust20:37 Trump vizsgálatot sürget Biden fiának korrupciós ügyeiben20:22 A brit kormány elrendelte a legmagasabb készültséget Manchesterben és környékén19:56 Moszkva: az OPCW jelentése nem támasztja alá a mérgezést19:22 Az új brit nagykövet is tanul magyarul: két nyelven szólalt meg a bemutatkozó videójában18:59 Iránban a hivatalosnak akár a kétszerese is lehet a halottak száma18:28 Orosz kémfőnök: Washington "színes forradalmat" készít elő Moldovában17:54 Újabb barátságos gesztus Ukrajnától: felszólítottak, hogy ne avatkozzunk be a "belügyeikbe" Kárpátalján17:21 A százezres részvétel most elmarad: megsértődtek Hadházyra az elvtársai, nem mennek "blokádot megcsinálni"17:08 Örmény elnök: Oroszországot nem szükséges bevonni a konfliktusba
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus :: :: Hozzászólások

20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el eddig karantént

Reklám

Hétfőtől az oktatási intézményekről is közölnek adatokat, így tudni lehet majd, hogy hány iskola vagy óvoda érintett valamilyen korlátozásban – mondta el Müller Cecília az Operatív törzs hétfői sajtótájékoztatóján. Eddig 20 óvodában és hat iskolában rendeltek el karantént, és további 186 intézményben döntöttek a digitális tanrend bevezetéséről: 177 esetben egy-egy osztályt érint az intézkedés, kilenc esetben pedig az egész intézményt.
Már nem elegendő sállal eltakarni az orrot és a szájat, hanem maszkot kell viselni – ez lehet orvosi vagy textilből készült maszk. Azoknak a helye, ahol kötelező a maszkhasználat bővült: a tömegközlekedési eszközökön és a boltokon kívül például a színházakban, mozikban, ügyfélfogadási irodákban és bevásárlóközpontokban is viselni kell a maszkokat. Az országos tiszti főorvos azonban ezen kívül további ajánlásokat is megfogalmazott, ennek lényege, hogy ahol nem tudják tartani a 1,5 méteres távolságot, mindenütt ajánlott a maszkhasználat.
Zoom
Magyarország és az egészségügy is járványügyi készültség állapotában van, és azért, hogy ne kelljen olyan korlátozásokat bevezetni, amely a mindennapi életünket korlátozza, rendkívül fontos, hogy a hétfőtől érvényes rendelkezéseket betartsuk – jegyezte meg Müller Cecília.
A második hullámmal kapcsolatban elmondta, hogy a koreloszlás a tavaszi időszakhoz képest változott: az összes pozitív esetnek a 25 százaléka most a 20-29 éves korosztályba tartozik, ugyanakkor jó részük tünetmentes vagy enyhe tünetekkel rendelkezik.
Az országos tiszti főorvos kiemelte azt is, hogy mostantól 14-ről 10 napra csökkentik a kötelező karantént, mert a tapasztalatok alapján a lappangás idő 5-6 nap, és – a legtöbb esetben – 10 nap alatt is megjelennek a tünetek. Az országos tiszti főorvos kiemelte, hogy aki hatósági házi karanténba került, mert bizonyítottan pozitív személy szoros kontaktja volt, nem szabadulhat a karanténból két negatív PCR-teszttel, viszont a külföldről hazatérők esetében elég a két negatív teszt.
Újságírói kérdések:
  • Arra a kérdésre, hogy felmerült-e újra a vásárlási idősáv vagy a kijárási korlátozás bevezetése, Müller Cecília úgy válaszolt: arra törekszenek, hogy minél kevesebb korlátozást kelljen bevezetni, de van egy intézkedési terv és a járvány dinamikájának megfelelően fognak dönteni a további lépésekről.
  • Ha tovább növekszik a kórházi ellátásra szorulók száma, területi és szakmai elveket is figyelembe véve jelölnek ki további intézményeket. Azokat a helyeket jelölik ki, ahol az ellátáshoz szükséges összes feltétel adott, de azt is figyelik, hogy hol bukkannak fel nagyobb számban esetek.
  • Több mint 600 ezer PCR-vizsgálatot végeztek el a laboratóriumok, ezeknek túlnyomó többsége térítésmentes volt. A 19 500 forintos ár a mintavételből és az analízisből áll össze.
  • Az RTL Klub felvetette, hogy nagyon eltérők a tapasztalatok arról, hogy kit küld el tesztre a háziorvos, és kit nem. Müller Cecília ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy a járvány kezdete óta több alkalommal is aktualizálták az eljárási rendet, amelyben iránymutatások vannak amikor arról kell dönteni, hogy kinek az esetében kell elrendelni a tesztet. Végeredményben azonban a háziorvos saját döntése, hogy kit tesztel le.
  • Rákérdeztek arra is, hogy várható-e szigorúbb fellépés a vírustagadók ellen. Miközben az ügyeleti központ helyettes vezetője, Kiss Róbert kiemelte, hogy a rémhírterjesztés bűncselekménynek minősül, Müller Cecília arra kért mindenkit, hogy megalapozatlan véleményekkel ne tántorítsák el az embereket a megfelelő viselkedési módoktól.
(24)
Reklám
Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2020 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready