Újabb, a koronavírus terjedésének lassítását célzó korlátozásokat jelentett be az izlandi miniszterelnök pénteken.
Katrín Jakobsdóttir újságíróknak azt mondta, az összejövetelek maximum létszámát az eddigi 20-ról 10-re csökkentik, temetéseken pedig legfeljebb 30 ember vehet részt.
Felfüggesztik a sporteseményeket és a színpadi előadásokat is, bezárják az uszodákat, éjszakai szórakozóhelyeket, az alkoholt felszolgáló éttermeknek pedig este kilenckor szintén be kell zárniuk.
Az új rendelkezések szombaton lépnek életbe, és elvileg november 17-ig maradnak érvényben. Mindazonáltal az erre vonatkozó kormányközlemény hozzáteszi, elképzelhető, hogy hamarabb feloldják őket, de - amennyiben szükségesnek ítélik - meg is hosszabbíthatják.
A körülbelül 336 ezer lakosú Izlandon eddig 4797 fertőzöttet regisztráltak a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint. Noha a szigetország sikeresen ellaposította a járványgörbét a nyár elején, július végétől ismét emelkedni kezdett az esetszám. Hónapok óta először ismét jelentettek haláleseteket is, így a Covid-19 igazolt halálos áldozatainak a száma 13-ra emelkedett az országban.
Törölték az izlandi labdarúgó-bajnokság hátralévő fordulóit
A koronavírus-járvány miatt törölték az izlandi labdarúgó-bajnokság hátralévő fordulóit.
Az északi szigetország sportági szövetségének (KSI) honlapja szerint amennyiben a mérkőzések kétharmadát már lejátszották, a tabella aktuális állása alapján kell bajnokot, európai kupaindulókat, valamint kiesőket és feljutókat hirdetni. Mivel a 22 fordulósra tervezett élvonalban már 18 kört lejátszottak, a listavezető Valur Reykjavík lett a bajnok - ez a 23. elsősége -, Zachán Péter csapata, a nyeretlenül sereghajtó Fjölnir pedig kiesett, ahogyan a 11. helyezett Grotta is.
Az Izlandi Kupát - amely az elődöntőnél tartott - helyezések megállapítása nélkül zárták le.
A magyar válogatott november 12-én éppen Izland válogatottját fogadja a Puskás Arénában az Európa-bajnoki pótselejtező második fordulójában, de az északi együttes keretének tagjai közül mindössze hárman szerepelnek hazájuk élvonalában.
(MTI)