Egyre valószínűtlenebb, hogy sikerül elérni a közösségi immunitást (más szóval: nyájimmunitást) az új típusú koronavírussal szemben a felgyorsított oltókampányok ellenére - jelentette ki O Mjong Don, a dél-koreai betegségellenőrzési klinikai bizottság vezetője, akit a dél-koreai hírügynökség idézett.
Zoom
Illusztráció: hub.jhu.edu
Várhatóan meg kell szoknunk, hogy a normális, mindennapi életünkhöz hozzá fog tartozni a koronavírus is, csakúgy mint a szezonális influenza. Még a lakosság 70 százalékos átoltottsága sem vezet majd közösségi immunitáshoz - vélekedett O Mjong Don.
A nyájimmunitás akkor alakul ki, amikor a népesség jelentős része immunissá válik egy bizonyos kórokozóval szemben, és ennek köszönhetően is szinte teljesen leáll a vírus terjedése.
O Mjong Don szerint nyájimmunitás csak akkor érhető el, ha a vakcinák hatékonyan meg tudják akadályozni azt, hogy a beoltott emberek másokat megfertőzzenek. Brit kutatások szerint 38-49 százalékos a valószínűsége annak, hogy egy első dózissal beoltott személy nem fertőz meg másokat.
Az új típusú koronavírus ellen kifejlesztett oltásokkal jó eséllyel elkerülhető a betegség tüneteinek kialakulása - a Pfizer-vakcina esetében ez például 95 százalék az oltóanyag kifejlesztői szerint -, de ez nem jelenti azt, hogy a beoltott emberek ne tudnának megfertőződni vagy másoknak továbbadni a vírust.
A közösségi immunitás kialakulását az is nehezíti, hogy bizonytalan, vajon a vakcinák mennyi ideig nyújtanak védelmet. A jelenlegi kutatások szerint ez nagyjából 6 hónap lehet - mutatott rá a dél-koreai szakértő.
Korábban Dél-Koreában azt jósolták, hogy ha a lakosság 70 százalékát beoltják, vagy átesett a fertőzésen, akkor kialakulhat a közösségi immunitás.
Dél-Koreában február vége óta 3,5 millió embert - az 52 milliós lakosság 6,6 százalékát - sikerült beoltani.
(MTI)