Egy gyógyszeripari vállalat több alkalmazottját is letartóztatták Indonéziában, miután kiderült, hogy a Covid-tesztekhez használt pálcikákat, amelyekkel mintát lehet venni az orrból, kimosták és újra felhasználták – írja a BBC nyomán a Mandiner.
A rendőrség szerint Medan repülőterén akár 9000 utast is tesztelhettek olyan pálcikákkal, amelyeket előtte már használtak. A rendőrség szerint tavaly december óta folyhat ez a gyakorlat az észak-szumátrai Medanban, a Kualanamu repülőtéren.
Az utasoknak negatív tesztet kell teljesíteniük, ha repülni akarnak, és a repülőtér lehetőséget kínál arra, hogy a teszteket a helyszínen végezzék el. A repülőtér hatóságai a Kimia Farma által szállított antigén gyorsteszt készleteket használták. Az utasok panaszait követően, miszerint hamis pozitív vizsgálati eredményeket kaptak, a rendőrség egy titkosszolgálati tisztet küldött a múlt héten, aki utasnak adta ki magát. Miután a férfi is teszteltette magát a reptéren, és pozitív eredményt kapott, a hatóságok megjelentek a helyszínen, ahol találtak is egy „újrahasznosított” tesztkészletet.
A múlt héten öt Kimia Farma alkalmazottat – köztük a cég medani vezetőjét – tartóztattak le. A gyanúsítottakat azzal vádolják, hogy megsértették az egészségügyi és fogyasztói törvényeket a mintavevő pálcikák mosásával és újracsomagolásával.