2021. június 14., hétfő, Vazul, Töhötöm napja van.
Vakbarát/mobil
Látogatottság
RSS
Fórum
CSS váltás
Friss hírek
22:33 Guam tárt karokkal várja az afganisztáni kollaboránsokat22:14 Lezuhant egy néző a Wembley Stadion lelátójáról21:55 Revolvert tartana minden fehér ember fejéhez a Yale Egyetem pszichiátere21:25 Olcsó Pulitzer-díj - Heti progresszió (LXXXIV. rész)21:20 Bibinek córesz van: megalakult a koalíciós egységkormány20:51 Biden szerint Washington visszatért globális vezető szerepéhez - de nem akar konfliktust Kínával és Oroszországgal20:24 Szegény szórólapozó DK-sok úgy felháborodtak egy kis frissítő zuhany miatt, mintha rögtön rovarölő jött volna a slagból19:58 Szűk többséggel, de győzhet a józan ész Svájcban19:25 Tehenek támadtak egy futóverseny résztvevőjére Ausztriában18:41 A szultán megvitatná Bidennel az elszomorított Törökország ügyeit a NATO-csúcson18:08 Távol maradt a bankárkormánytól, és máris Salviniék nyakán az Olasz Testvérek17:42 Elkezdődött a Virradat Program megvalósítása17:09 Tüntetés a cigánybűnözés ellen Monoron: Toroczkai: ketyeg a bomba - a Fidesz cigánypolitikája liberálisabb, mint a szociké16:53 Igazi nyár lesz a jövő héten15:47 Személyautóval ütközött egy motoros Eger és Noszvaj között
24 óra legolvasottabbjai

Koronavírus, Tudomány és technika :: :: Hozzászólások

Szakértői bizottság: a jelenlegi rendszer nem tud megakadályozni egy újabb világjárványt

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az utóbbi években túl lassan reagált az egészségügyi fenyegetések első figyelmeztető jeleire - állapította meg a WHO által megbízott független szakértői bizottság szerdán Genfben ismertetett jelentésében.
A dokumentum szerint az egyes kormányok sem jeleskedtek a járvány elleni védekezésben. A szakértők kiemelték, hogy sok ország 2020 februárjában elpocsékolta az időt ahelyett, hogy előkészületeket tettek volna a SARS-CoV-2 koronavírus megfékezésére.
"A bizottság arra az eredményre jutott, hogy a jelenlegi rendszer alkalmatlan megakadályozni azt, hogy egy újabb, erősen fertőző kórokozó, amely bármely pillanatban felbukkanhat, világjárvánnyá nője ki magát" - áll a jelentésben.
Kína első alkalommal 2019 decemberének végén tett bejelentést egy addig ismeretlen eredetű légúti betegségről Vuhanban. A WHO azonban csak 2020. január 30-án hirdetett nemzetközi vészhelyzetet, amely járványügyi előkészületek meghozatalára kötelezi az országokat, s csak március 11-én nevezte a fejleményeket világjárványnak. A szakértők szerint visszatekintve - bár nem bírt semmiféle kötelező erővel - ez utóbbi bejelentés jelentette a kellő lélektani löketet ahhoz, hogy a kormányok valóban vészhelyzetet rendeljenek el.
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatban a szakemberek három nyomatékos javaslatot fogalmaztak meg. Először is tehetős országoknak, amelyek kellő oltóanyag-tartalékkal rendelkeznek, szeptemberig egymilliárd adagot "kell" 92 szegény ország rendelkezésére bocsájtaniuk.
Másodszor a gyógyszeripari cégeknek önként több szabadalmi használati engedélyt "kell" átengedniük a vakcinagyártás felgyorsítására. Amennyiben három hónapon belül ettől nem növekszik a legyártott mennyiség, fel kell függeszteni a szabadalmi engedélyeket.
Harmadszor pedig a világ hét vezető ipari hatalmának (G7) haladéktalanul biztosítania "kell" a hiányzó 19 milliárd dollár 60 százalékát a koronavírus elleni védőoltások és gyógyszerek kifejlesztésének felgyorsítására létrehozott, ACT-Accelerator nevű ENSZ-program részére.
A WHO tagállamai tavaly kérték fel a szakértői bizottságot Helen Clark új-zélandi és Ellen Johnson Sirleaf libériai volt miniszterelnökök vezetésével, hogy gyűjtsék össze a járvány elleni küzdelem tapasztalatait, és tegyenek javaslatokat, miként lehetne javítani a jelenlegi helyzeten.
A szakértői testület a többi között egy, a globális egészségügyi fenyegetésekkel foglalkozó tanács létrehozását javasolta, hogy felkészülhessenek az esetleges újabb pandémiákra. A testület tagjai az elképzelések szerint állam- és kormányfők lennének, akik a globális járványügyi előkészületekre összpontosítanának.
Felvetették egy globális megfigyelőrendszer kialakítását is a WHO-nál, ami szükség esetén haladéktalanul, az érintett államokkal történő egyeztetés nélkül riadót fújhatna a fertőző betegségek felbukkanásakor. A WHO-t egyebek között olyan vádak érték, hogy a világjárvány elején túlságosan Kínára hagyatkozott, Peking viszont a veszélyt megpróbálta elbagatellizálni, jelentéktelennek feltüntetni.
A szakértők kiemelték, hogy az oltóanyagok és gyógyszerek kifejlesztésénél ahelyett, hogy a piaci szereplőkre hagyatkoznak, mint eddig, a jövőben olyan program kell, amely globális javakat alkot, s ezekhez minden állam hozzáférést kap.
A szakemberek egy járványügyi pénzalap létrehozását is szorgalmazzák, amely évente öttől tízmilliárd dollárig terjedő összeget gyűjtene be, előkészületeket téve egy esetlegesen felbukkanó újabb járvány megakadályozására.
Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója közölte, hogy meg fogja vitatni a bizottság megállapításait és javaslatait a szervezet 194 tagállamával.
(MTI)Friss hírek az elmúlt 24 órából
Kereső
Időkép
Hőtérkép
Legolvasottabb hírek

Készült a Kuruc.info által, minden jog fenntartva © 2006-2021 | Impresszum | Hirdetési ajánlat | Privacy Policy | About Us
CSS váltás feketére CSS váltás fehérre
Hírfolyam Lapszemle ipv6 ready