Szerdára meghaladta a százezret a koronavírus-járvány halottainak száma Indonéziában - adta hírül az ország egészségügyi minisztériuma.
Az emelkedés nagyon felgyorsult a 260,6 milliós délkelet-ázsiai szigetországban. Tavaly április és idén május között, 14 hónap alatt 50 ezren haltak bele a vírus okozta szövődményekbe, az újabb 50 ezer beteg viszont mindössze kilenc hét alatt vesztette életét.
Keddről szerdára 1747-en haltak meg, velük együtt 100 636-ra emelkedett a szám.
A LaporCOVID-19 nevű független adatelemző csoport szerint a ragály halottainak száma magasabb lehet, mivel június eleje óta legalább 2800-an haltak meg elszigetelve otthonaikban. Közülük néhányan szerepelnek a hivatalos statisztikákban, de messze nem mindegyikük.
"A kórházak nem fogadták őket, így hazamentek és elszigetelték magukat, ám csak korlátozottan jutottak gyógyszerekhez, nem kaphattak orvosi oxigént, nem ügyelt rájuk szakápoló" - idézte az AP amerikai hírügynökség a csoport egyik alapítóját, Ahmed Arifot.
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) közlése szerint Indonéziában a kórházak szűkében vannak izolált kórtermeknek, oxigénnek, egészségügyi és személyes védőeszközöknek, akárcsak az ideiglenes tábori kórházak.
(MTI)