Videókon látható, ahogy a tömegek élelmiszert fosztogattak a boltokban, miután 23 napra bezárták őket az otthonaikba. Közben az omikron variáns miatt az esetek még mindig emelkednek.
A pánikvásárlás fosztogatásba torkollt az ellátóhelyeken, miközben a lakosok az élelmiszerekért harcoltak – írja a Daily Mail.
Azt is látták, hogy ledöntötték a Covid terjedése ellen kialakított akadályokat, amelyek az utcák közötti átjárást akadályozták.
A szigorú lezárás nem tudta megfékezni a fertőzést, és az omikron rekordszámú megbetegedést idézett elő: pénteken 23 600 új esetet regisztráltak Sanghajban – a hivatalos adatok valószínűleg kevesebbre becsülik ezt a számot. A sanghaji lakosok naponta csak egyszer hagyhatják el otthonukat, hogy élelmet gyűjtsenek, a fertőzött csecsemőket és 7 éven aluliakat pedig elválasztották őket szüleiktől, hogy kétségbeesetten próbálják megakadályozni a vírus terjedését. Ezek az intézkedések közfelháborodást keltettek, és tüntetések kezdődtek.
Tegnap este tört ki a lázadás Sanghajban, mivel a kínai kommunista rezsim koronavírus megfékezésére bevezetett drákói szigorításai miatt a lakosok kifogytak az élelmiszerekből. Közben a megbetegedések száma folyamatosan emelkedik.
Kína legnagyobb – 26 millió lakosú – városát és pénzügyi központját 22 napja zárlat alatt tartják, annak ellenére, hogy a közegészségügyi tisztviselők figyelmeztettek, az omikron vírusvariáns annyira fertőző, hogy zárlatokkal sem lehet megállítani.
Minden lakóházból csak két ember mehet ki naponta élelmiszercsomagokért. Az önkénteseknek teljes fehér védőruhát kell viselniük, és két órájuk van a munka elvégzésére.
A karanténközpontokban, ahová a fertőzött betegeket viszik, nem megfelelőek a körülmények: nincsenek zuhanyzók, csak hordozható vécék, nincs meleg víz, és a betegeknek nincs személyes tere. Az élelmiszer-szállítmányokat rendszeresen lemondják, mivel a készletek fogynak, viszont a város egyes részein sokkal jobb az élelmiszerellátás, mint máshol.
Nem ajánlja a Kínába utazást az amerikai külügy
Pénteken az amerikai külügyminisztérium utazási tanácsadásban közölte, hogy az esetek megugrása és a korlátozások hatása miatt engedélyezi a nem sürgősségi személyzet és családtagjaik számára a sanghaji konzulátus elhagyását. Azt tanácsolták az amerikai állampolgároknak, hogy „a helyi törvények önkényes végrehajtása és a Covid–19-korlátozások miatt” gondolják át a Kínába való utazást.
Más, helyiek által közzétett videókon tömegek láthatók, amint megpróbálják áttörni a hatóságok által felállított akadályokat, amik a közlekedésben akadályozták a lakókat.
Egy Weibo-felhasználó pedig azt mondta, hogy felsőbb utasításra utasították őket, hogy vegyék le a Weibóról az ellátóközpontban zajló dulakodásokról készült klipet. Miután több ezer kommentet és megosztást gyűjtött, a felhasználó levette a posztot, és egy egyszerű feliratot írt hozzá: „Töröltem”.
Annak ellenére, hogy a közösségi médiahasználat erősen korlátozott a kínai emberek számára, egy kínai Instagram-felhasználó több, brutális képeket felsorakoztató videót osztott meg.
 
(Index)