Észak-Korea „súlyos nemzeti vészhelyzetet” hirdetett, miután megerősítette a koronavírus-járvány kitörését az országban. Az állami média csütörtökön bejelentette, hogy a fővárosban kimutatták a rendkívül fertőző omikron-vírus BA.2 néven ismert alváltozatát.
Zoom
Fertőtlenítés Phenjanban (fotó: Kim Won Jin/AFP/Getty Images)
Az országban eddig nem látott vészhelyzeti incidens történt, lyuk tátong a vészhelyzeti ellátórendszerben – közölte az állami KCNA hírügynökség anélkül, hogy említést tettek volna az esetek számáról vagy a fertőzés lehetséges forrásairól. Ez arra késztette az ország vezetőjét, Kim Dzsongunt, hogy sürgős ülést hívjon össze a vírus gyors felszámolására – számolt be a The Guardian.
Észak-Korea azt állította, hogy egyetlen koronavírusos esetet sem regisztrált azóta, hogy több mint két évvel ezelőtt, a járvány kezdetén lezárta határait.
Zoom
Éles Elméjű hamarosan ezt is megoldja (fotó: KCNA/EPA)
Szakértők szerint a 25 millió lakos közül egyetlenegy sincs beoltva, és a rosszul felszerelt egészségügyi rendszer is nehezen tudna megbirkózni egy nagyobb járvány kitörésével.
Zoom
A phenjani Daesongsan Ásványvízgyár alkalmazottjai karanténként fertőtlenítik a létesítményt 2021. április 6-án (fotó: KCNA / KNS / AFP)
Észak-Korea eddig elzárkózott az ENSZ által kiterjesztett oltóanyagprogramtól, vélhetően azért, mert az nemzetközi felügyeletet igényelt volna. A dél-koreai székhelyű NK News arról számolt be, hogy Phenjan egyes területeit két napja lezárták, miután lázas betegektől vettek mintát.
(Index nyomán)