Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) örömmel látja, hogy Kína enyhít a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú korlátozásokon - közölte pénteken a WHO veszélyhelyzeti igazgatója.
Michael Ryan genfi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az ENSZ-szervezet örömmel tapasztalta: Kína "a valósághoz igazítja jelenlegi stratégiáját" annak érdekében, hogy felülvizsgálja a koronavírus-járványra adott válaszait.
Múlt héten számos kínai városban szerveztek tömegtüntetést a koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorú kijárási korlátozásokkal szemben. A WHO korábban fenntarthatatlannak nevezte Kína "zéró-Covid" stratégiáját, mert úgy vélte: a koronavírus rendkívül fertőző omikron változatának megjelenése miatt lehetetlen minden egyes fertőzés megakadályozása.
Ryan szerint a Kínába külföldről importálható, RNS-alapú védőoltások, mint a BioNTech-Pfizer és a Moderna vakcinája, "hatékony lehetőséget" kínálnak Pekingnek, hogy tovább növeljék az 1,4 milliárd lakosú ázsiai ország átoltottságát.
Kína már régóta fejleszti saját RNS-alapú védőoltását, viszont eddig még nem engedélyezte a nyugati gyógyszeripari nagyvállalatok által kifejlesztett vakcinák kínai használatát.
A döntés, hogy melyik vakcinát használják, "a független kormányok döntése kell hogy legyen az alapján: melyik segíti leginkább a népességet" - fogalmazott Ryan.
(MTI)