Olasz lapértesülések alapján arról ír a Guardian, hogy "oda nem illő szó csúszott ki" Ferenc pápa száján, amikor arról tárgyalt zárt ajtók mögött a Vatikán püspökeivel, hogy engedélyezzék-e a homoszexuális férfiak felvételét a papi szemináriumokba. A hírről először a Dagospia nevű politikai pletykalap számolt be, de később foglalkozott az üggyel a La Repubblica, a Corriere és az Adnkronos is, melyeknek nevük elhallgatásukat kérő püspökök is nyilatkoztak, akik állítólag a saját fülükkel hallották a pápa szavait, írja a 24.
Zoom
Fotó: Tiziana Fabi / AFP / Getty Images
Az Olasz Püspöki Konferenciában (CIE) egy ideje napirenden van a téma, hogy megnyissák az utat a ferde hajlamúak felé, hogy ők is papi pályára léphessenek, a legutóbbi konferencián, ahol ezt tárgyalták, a híradások szerint külön kikérték Ferenc pápa véleményét a kérdésről.
Erre a katolikus egyház feje állítólag ellenérzéseit fejezte ki, és úgy fogalmazott, bár fontos, hogy mindenki irányába befogadók legyenek, egy "meleg" férfi esetében "fennáll a veszélye annak, hogy kettős életet éljen". De nem állt meg itt a pápa, az olasz sajtó szerint legalábbis úgy fogalmazott, hogy így is sok volt már ott a "frociaggine".
A szó egy olasz szleng, amit a homoszexuálisokra használnak pejoratív értelemben, leginkább buzulásként (a Google fordítója szerint köcsögöt jelent) lehet magyarra fordítani.
A beszámolók szerint a pápa viccelni próbált, a Corriere della Serának nyilatkozó egyik püspök szerint elképzelhető, hogy nem volt tisztában azzal, hogy a kifejezés sértő. Ennek ellenére felháborodást váltottak ki a pápa szavai a püspökök körében.
Ferenc pápa a 2013-as megválasztása óta a bevettnél jóval nyitottabb, befogadóbb hangot üt meg az "LMBTQ-közösségek" irányába. Emlékezetes, hogy nem sokkal a megválasztása után rögtön úgy nyilatkozott: "ki vagyok én, hogy ítélkezzek?" De úgy látszik, a lelke mélyén azért mégiscsak tudja, mi (lenne) a helyes út.
Frissítés: máris itt a bocsánatkérés, nem akarta megsérteni a "melegeket"
Matteo Bruni, a vatikáni sajtóiroda igazgatója az újsághírek megjelenését követően közölte, hogy Ferenc pápa bocsánatot kér azoktól, akiket sértett a kifejezés használata. Ahogyan Ferenc pápa többször is kijelentette: az egyházban mindenki számára van hely. Senki sem értéktelen, senki sem felesleges, mindenkinek van helye – mondta Bruni.
A pápa soha nem akarta megsérteni a melegeket, és bocsánatot kér azoktól, akiket megbántott ez a kifejezés – tette hozzá.
Néhány beszámoló szerint a pápa a kifejezést csak viccnek szánta.
(Index nyomán)