Az olimpiai bajnok bokszoló keresetet adott be internetes zaklatás miatt, a beadványban szerepel J.K. Rowling és Elon Musk is, írja a Sport365.
Zoom
Fotó: Sky Sports News
Helif központi karaktere volt a párizsi játékoknak, miután kiderült, hogy 2023-ban megbukott a nemi teszten, és kizárták az indiai vb-döntőről. Párizsban az első mérkőzésén mindössze 46 másodperc alatt technikai KO-val búcsúztatta Angela Carinit. Az olasz bokszoló úgy nyilatkozott, hogy „soha életében nem ütötték meg ilyen erősen”.
Az afrikai ökölvívó ezután többek között Hámori Lucát is búcsúztatta, és gond nélkül menetelt el a fináléig, ahol a kínai Yang Liu legyőzése sem okozott komoly problémát.
Helif rengeteg kritikát kapott, és most úgy döntött, visszavág.
A Variety értesülése szerint a 25 éves olimpiai bajnok és jogi képviselői az ún. cyberbullying (internetes megfélemlítés, zaklatás) miatt feljelentést tettek és keresetet adtak be az X (korábbi Twitter) közösségi platform ellen.
A beadványban egyebek mellett panaszt tettek J.K. Rowling angol író és Elon Musk, az X és a Tesla vezérigazgatója ellen is, azonban a francia törvények szerint ismeretlen tettesként nevezték meg őket.
Rowling a Carini elleni mérkőzés után ezt írta:
…Egy férfi önelégült mosolya, aki élvezi, hogy fájdalmat okozott egy nőnek, és összetörte az álmait.
Azóta a szerző az olimpia ideje alatt tucatnyi Helif-ellenes véleményt osztott meg a profilján.
Elon Musk az amerikai úszónő, Riley Gaines bejegyzését osztotta meg. Az Angela Carini képével ellátott bejegyzésben „a férfiak nem tartoznak a női sportokhoz” szöveg állt, amivel a platform tulajdonosa teljes mértékben egyetértett.
Nabil Boudi – párizsi jogász, aki Helif ügyvédje – szerint azért volt erre szükség, hogy a vád teljes terjedelmében átlássa az ügyet, és minden résztvevő esetében alapos nyomozást tudjon végrehajtani.
Hozzátette, hogy ebbe azok a gyűlölködő online felhasználók is beletartoznak, akik anonim fiókokról vagy álnéven küldtek megjegyzéseket.
Boudi megerősítette, hogy az Egyesült Államok korábbi elnökének, Donald Trumpnak a hozzászólásait is megnézik.
Trump tweetelt, tehát, ha meg van nevezve a vádiratban, ha nincs, akkor is elkerülhetetlen, hogy átvizsgálják – mondta a jogász.
A 78 éves politikus szintén az olasz Carini elleni TKO után reagált a történtekre, és ígéretet tett az amerikaiaknak:
Nem engedem a férfiaknak, hogy a nők között versenyezzenek.