Meghökkentőnek és igazságtalannak nevezte szerdán Marcin Przydacz államtitkár, a lengyel elnöki hivatal külügyi irodájának főnöke Volodimir Zelenszkij elnöknek az ENSZ 78. ülésszakán elhangzott, az ukrán gabonaexportra vonatkozó szavait.
Zoom
Fotó: Getty Images
"Hallottam azt a kijelentést. Csak azt mondhatom, hogy ezek a szavak meghökkentők, de igazságtalanok is" - válaszolt az államtitkár a lengyel közszolgálati rádió kérdésére.
Przydacz arra reagált, hogy Zelenszkij előző napi beszédében kijelentette: "Egyes európai barátaink a politika színházában szolidaritást színlelnek, miközben egy gabona-thrillert valósítanak meg". Az ukrajnai zsidó elnök szerint az ilyen országok
valójában segítik előkészíteni a színpadot egy moszkvai színész számára.
"Az ukrán kormányzat igazából eltaszítja az őt támogató kezeket" - jelentette ki Przydacz Zelenszkij nyilatkozatára reagálva. Emlékeztetett: Lengyelország az utóbbi hónapokban kulcsszerepet játszott a Ukrajnát támogató politikában.
Annak kapcsán, hogy Lengyelország szeptember 16-tól nemzeti hatáskörben valósítja meg az Európai Bizottság által feloldott, az ukrán búzát, kukoricát, repcét és napraforgómagot érintő behozatali tilalmat, az államtitkár rámutatott: Lengyelország továbbra is lehetővé teszi az ukrán gabonafélék tranzitját a saját területén keresztül. A kijevi vezetésnek azt is szem előtt kellene tartania, hogy az Ukrajna számára szükséges áruk többsége Lengyelországon át érkezik - jegyezte meg.
Przydacz aláhúzta: a lengyel gazdasági érdekek védelmétől eltekintve, biztonságpolitikai szempontból fontos, hogy Varsó támogassa Kijevet az ukrajnai háborúban. "Minél messzebb van az orosz hadsereg a lengyel határtól, annál jobb" - jelentette ki.
Zelenszkij nyilatkozatát szerdán Piotr Müller lengyel kormányszóvivő is kommentálta. "Remélem, hogy ezek a szavak nem Lengyelországnak szólnak. A mi országunk neve nem hangzott el, ezért nem szeretném így értelmezni őket" - mondta a szóvivő az RMF FM kereskedelmi rádiónak nyilatkozva. "Az ilyen helyzetekben mindig higgadt kifejezésekre van szükség" - tette hozzá.
"Az Oroszország által okozott konfliktusban mi kezdettől fogva úgy viselkedtünk, hogy megmentsük Európa, Ukrajna biztonságát, de Lengyelországét is" - hangsúlyozta Müller.
Később szerdán Mateusz Morawiecki lengyel kormányfő arra reagált a Polsat News lengyel kereskedelmi hírtelevízióban, hogy Kijev hétfőn panasszal fordult a genfi székhelyű Kereskedelmi Világszervezethez (WTO), amiért három európai uniós tagország - Magyarország, Lengyelország és Szlovákia - az Európai Bizottság múlt heti döntésének ellentmondva fenntartotta az ukrán gabona importjára vonatkozó tilalmát. Tarasz Kacska ukrán gazdasági és kereskedelmi miniszterhelyettes pedig kedden a Rzeczpospolita lengyel napilapnak adott interjúban jelezte:
Ukrajna a közeli napokban embargót vethet ki a lengyel hagymára, paradicsomra, káposztára és almára.
Morawiecki hangsúlyozta: Varsó elvárja, hogy Kijev megértse az ő érdekeit. "Figyelmeztetem az ukrán vezetést, hogy amennyiben ilyen módon eszkalálják a konfliktust, újabb termékeket veszünk fel a tilalmi listánkra" - jelentette ki a miniszterelnök.
Közben a lengyel külügyminisztérium bejelentette, hogy a beszéd miatt bekérették Vaszil Zvaricsot, Ukrajna varsói nagykövetét.
Frissítés: "elfogadhatatlan", "helytelen", "felszólította" - a pimaszkodás folytatódik
A mezőgazdasági termékek importjával kapcsolatos helyzet konstruktív megoldását szorgalmazza Ukrajna - jelentette ki Oleh Nyikolenko ukrán külügyi szóvivő arra reagálva, hogy szerdán bekérették a varsói ukrán nagykövetet a lengyel külügyminisztériumba az "ukrán" elnöknek az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán tett kijelentése miatt.
Nyikolenko a Facebookon nyilvánosságra hozott közleményében megjegyezte, hogy az ukrán fél részletes tájékoztatást kapott az ukrán nagykövet varsói találkozójáról Lengyelország külügyminiszter-helyettesével. "A nagykövet ezen a megbeszélésen ismét kifejtette az ukrán álláspontot, amely szerint Kijev számára elfogadhatatlan az ukrán gabona behozatalára vonatkozó egyoldalú lengyel tilalom, továbbá helytelen a lengyel államfőnek a New York-i látogatásakor tett hasonlata Ukrajnára" - írta a szóvivő. Ez utóbbival arra reagált, hogy Andrzej Duda lengyel elnök kedden New Yorkban - ahol az ENSZ-közgyűlés ülésszakán vett részt - újságíróknak nyilatkozva Ukrajnát egy vízben fuldokló emberhez hasonlította, és kifejtette: "mindenki, aki valaha is mentett fuldoklót, tudja, hogy ez rendkívül veszélyes, mert a mélybe ránthatja magával".
A szóvivő felszólította a lengyel felet, hogy "tegyék félre az érzelmeket", és fontolják meg az ukrán javaslatokat a probléma megoldására.
"Az ukrán fél konstruktív utat kínált Lengyelországnak a gabonakérdés megoldására. Arra számítunk, hogy javaslataink alapján a párbeszéd konstruktív irányba terelhető" - hangsúlyozta Nyikolenko.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: