Amint arról beszámoltunk, a német Die Heimat is állást foglalt az izraeli-palesztin konfliktusban. Megfigyelhető egy törésvonal Európa-szerte az ún. jobbközép és konzervatív (nem véletlen a kóserkonzervatív gúnynév rájuk) pártok és a nemzeti radikális pártok, mozgalmak között.
Zoom
A kóserkonzervatívok egymással versenyre kelve állnak ki Izrael mellett, és a valóban elfogadhatatlan és borzalmas terrorcselekményekre fókuszálva teljes mértékben kiragadják kontextusából az egészet, mintha nem volna több évtizede gyűlő feszültség és izraeli elnyomás. Ahogy Vlagyimir Putyin elnök fogalmazott, korábban az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai arról szóltak, hogy szükség van egy független és szuverén Izraelre, és ugyanilyen feltételek mellett egy Palesztinára is. Ez nem valósult meg.
A radikális nemzeti pártok és mozgalmak a konzervatívok egyoldalú és torz képét nem vallják, de innentől kezdve természetesen megoszlanak a vélemények. Vannak vélemények, amik szerint egyik oldalon sem kell állást foglalni, mert úgy gondolják, és ebben is van igazság, hogy "ez nem a mi háborúnk", és nehéz elvonatkoztatni a tömeges muzulmán bevándorlástól és az iszlamista terrortól, ami Európát is sújtja.
Vannak mások, kik ezeket nem vitatva, de különválasztva a két témát, azt mondják, ettől függetlenül ebben a konfliktusban Palesztinának van igaza. (Ez megint csak nem jelenti az civilek legyilkolásának igazolását egyik oldalon sem!)
A több skandináv országban is működő Északi Ellenállási Mozgalomnak (Nordic Resistance Movement) viszont markáns az álláspontja, erről közleményben számoltak be.
- A támadás a zsidók több évtizedes palesztinok elleni agressziója utáni visszahatás, amely több százezer ember halálát és Izrael határainak folyamatos kitolását eredményezte - írják.
- Az önvédelem elidegeníthetetlen jog. Az Északi Ellenállási Mozgalom teljes szívvel kiáll a palesztin nép szuverén nemzethez való joga mellett azon határokkal összhangban, amelyek még azelőtt léteztek, hogy a második világháború győztesei 1948-ban megszállt területeken megalapították Izraelt - mutatnak rá.
- Ahogy mi itthon, nehéz körülmények között harcolunk egy új és szabad skandináv nemzetért, a palesztin népnek minden jót kívánunk az új és szabad Palesztináért folytatott harcában. Éljen az északi nemzet! Éljen Palesztina! Törjük össze a cionizmust! - zárják soraikat.
Na és hova jönne több millió zsidó a cionizmus "összetörése" esetén?...
Annyi kommentár azért szükségeltetik a fentiekhez, hogy ha a Hamász végcélja valósulna meg, miszerint megszűnik Izrael Állam, akkor bizony rövid időn belül több millió zsidó bevándorló jelenne meg Európában, akiket szét kellene osztani például Magyarország és Németország között, ami igen komoly kihívást jelentene, hogy finoman fogalmazzunk.
Ez kétségkívül nem túl kecsegtető Európának, még ha esetleg a közlemény fogalmazói ezt nem is gondolták át.
A legideálisabb állapot az volna, hogy a szuverén Izrael mellett létrejön a szuverén Palesztina, és amennyire lehet, békében élnek egymással.
L. J. - Kuruc.info