Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) szerint kivitelezhetetlenek az Izrael által Gázában kialakított "biztonságos övezetek", amelyeknek az lenne a céljuk, hogy az ott élő civilek menedékre leljenek a harcok elől.
James Elder, az ENSZ Gyermekalapjának szóvivője, aki nemrég több napot töltött a palesztin területen, azt mondta: "ezek az övezetek nem lehetnek sem biztonságosak, sem humanitárius jellegűek, ha egyoldalúan jelölik ki őket".
A tisztviselő az egyiptomi fővárosból, Kairóból videokapcsolaton keresztül beszélt, és hozzátette, hogy ezek az övezetek "nem tudományosak, nem észszerűek, megvalósításuk nem lehetséges".
"Azt hiszem, a hatóságok tisztában vannak ezzel. Szerintem ez szívtelen, és a gázai gyerekek és nők iránti növekvő közönyről tanúskodik" - magyarázta. A helyzetet szívszorítónak és nyugtalanítónak nevezte.
A szóvivő úgy vélekedett, akkor lehet szó biztonságos övezetekről, ha a lakosság számára biztosítani lehet az élelmiszerhez, vízhez, gyógyszerekhez és menedékhez való hozzáférést. Hozzátette, amit a gázai látogatása során látott, az messze nem volt biztonságos övezet. Külön kiemelte az illemhelyek és a higiénia hiányát, mondván, hogy ezeken a helyeken különösen nagy a veszélye a betegségek elterjedésének.
"Izrael a megszálló hatalom, neki kell élelmet, gyógyszert és vizet biztosítania (...) Csak a tűzszünet mentheti meg a gázai gyermekeket" - hangsúlyozta.
A Hamász egészségügyi minisztériuma hétfői legutóbbi jelentésében azt közölte, hogy 15 899 ember halt meg, 70 százalékuk nő és gyermek, és 42 ezren sebesültek meg a Gázai övezet izraeli bombázásában.
(MTI nyomán)