Szükséges lépésnek és a palesztin nép elleni izraeli összeesküvésekre adott normális válasznak nevezte az október 7-i támadást a Hamász az eseményekkel kapcsolatos első nyilvános állásfoglalásában.
Zoom
A múlt vasárnap közzétett, 16 oldalas dokumentum itt érhető el angol nyelven, egy olvasónknak köszönhetően azonban magyar fordítás is készül belőle. Alább olvasható a negyedik fejezet, hogy hallgattassék meg a másik fél is, ne csak a csapból is folyó zsidó propaganda álljon rendelkezésre.
Emlékeztető a világnak, hogy mi is a Hamász
1. A "Hamász" Iszlám Ellenállási Mozgalom egy palesztin, iszlamista, nemzeti felszabadítási és ellenállási mozgalom. Célja, hogy felszabadítsa Palesztinát és szembe szálljon a cionista kezdeményezéssel. Az iszlám adja meg a kereteit, amely meghatározza az alapvetéseit, céljait és a lényegét. A Hamász elutasítja bármely ember vallási, felekezeti vagy nemzeti alapon való üldözését vagy ezen jogaiban való korlátozását.
Zoom
2. A Hamász megerősíti, hogy konfliktusa a cionista tervezettel van, nem pedig a zsidókkal azok vallása miatt. A Hamász nem azért küzd a zsidók ellen, mert azok zsidók, hanem a cionisták ellen visel küzdelmet, amiért azok megszállják Palesztinát. Mégis, a cionisták azok, akik folyamatosan azonosítják a judaizmust és a zsidókat a saját gyarmati tervükkel és törvénytelen létükkel.
3. A palesztin nép mindig is szemben állt a gyarmatosítással, az igazságtalansággal és a civilek ellen elkövetett tömeggyilkosságokkal, tekintet nélkül arra, hogy azt kik követték el. A vallási és morális értékeinkre alapozva kijelentjük, hogy határozottan kinyilvánítjuk egyet nem értésünket, mindazzal kapcsolatban, ahogyan a zsidók ki voltak szolgáltatva a "náci Németországnak". Itt emlékeztetünk arra, hogy a zsidókérdés egy európai probléma volt, miközben az arab és iszlám világ – a történelmen át – biztonságos mennyország volt a zsidó nép és mindazok számára, akik más vallásúak voltak vagy más etnikumhoz tartoztak. Az arab és iszlám világ példa volt az együttélésre, a kulturális interakcióra és a vallások szabadságára. A jelenlegi konfliktust az agresszív cionista magatartás és a nyugati, gyarmatosító, szövetséges hatalmak együttesen okozzák. Emiatt mi elutasítjuk a zsidók európai szenvedésére való hivatkozást, amellyel népünk elnyomását igazolják Palesztinában.
Zoom
4. A Hamász a nemzetközi törvények és normák szerint egy nemzeti felszabadító mozgalom, amelynek világos céljai és küldetése van. Az elnyomással szembeni legitimitását a palesztinok önvédelmi jogából meríti, ami az önvédelemhez, felszabaduláshoz és az önmeghatározáshoz való jog. A Hamász mindig is arra törekedett, hogy harcát és ellenállását a megszállással szemben a megszállt palesztin területekre korlátozza, ugyanakkor az izraeli megszállás nem tartotta magát ehhez és mészárlásokat és gyilkosságokat követett el palesztinok ellen Palesztinán kívül.
5. Hangsúlyozzuk, hogy minden eszközzel ellenállni a megszállásnak, beleértve a fegyveres ellenállást is minden normatíva által legitimált jog, vallásilag is, a nemzetközi törvényeket, beleértve a Genfi Egyezményeket és annak első kiegészítő jegyzőkönyvét és a kapcsolódó ENSZ határozatokat, pl. az ENSZ Közgyűlésének 3236. számú határozatát, amelyet a Közgyűlés 29. ülésszaka fogadott el 1974. november 22-i közgyűlésén, amely megerősítette a palesztin nép elidegeníthetetlen jogait Palesztinában, beleértve az önrendelkezési jogot és az „otthonukba való visszatérés jogát és a tulajdonhoz való jogot, ahonnan kiűzték, kitelepítették és gyökerestül kitépték őket.”
6. Kitartó palesztin népünk és ellenállása hősies harcot vív, hogy megvédje földjét és nemzeti jogait a leghosszabb és legbrutálisabb gyarmati megszállással szemben. A palesztin nép példátlan izraeli agresszióval néz szembe, amely szörnyű mészárlásokat követett el palesztin civilek ellen, akiknek többsége gyermek és nő volt. A gázai agresszió során az izraeli megszállás megfosztotta népünket Gázában az élelemtől, víztől, gyógyszerektől és az üzemanyagtól, és egyszerűen megfosztotta népünket az élethez szükséges minden eszközétől. Mindeközben az izraeli harci gépek könyörtelen csapást mértek a gázai infrastruktúrára és a lakóépületekre, iskolákra, egyetemekre, mecsetekre, templomokra és kórházakra azzal az egyértelmű céllal, hogy a palesztin nép elűzésével Gázából etnikai tisztogatást hajtsanak végre. Mindeközben az izraeli megszállás cinkosai nem tettek mást, mint tétlenül nézték a folyamatban lévő népünk ellen elkövetett népirtást.
Zoom
7. Izrael "önvédelemhez való jogával" igazolja a palesztin nép elnyomását, ami nem más, mint egy folyamatos hazugság, megtévesztés és a tények kiforgatása. Az izraeli berendezkedésnek nincs joga a bűneit és a megszállást védeni, azonban a palesztin népnek van önvédelmi joga, hogy a megszállókat a megszállás befejezésére kötelezze. 2004-ben a Nemzetközi Bíróság (ICJ) kiadott egy jogi véleményt "a megszállt palesztin területen épülő fal jogkövetkezményeivel kapcsolatban”, amely megállapítja, hogy Izrael – a brutális megszálló hatalom – nem hivatkozhat az önvédelem jogára egy ilyen fal építésekor a megszállt palesztin területen. Továbbá Palesztina a nemzetközi jog szerint továbbra is egy megszállt terület, így a Gáza elleni agresszió igazolása alaptalan és törvénytelen és úgyszintén alaptalan az önvédelemre való hivatkozás is.
Zoom
(Folyt. köv.)
Korábbiak: