Orosz források állítják, hogy kilőtték az első német gyártmányú Panzerhaubitze (PzH) 2000-es típusú önjáró löveget az ukrajnai háborúban. A jármű megsemmisítése jelentős fegyvertény lenne az oroszok számára, mivel eddig a jó tulajdonságainak (magas mobilitás, extra páncélvédettség) köszönhetően mindössze egyetlen harcjárművet tudtak célba venni az oroszok, az is csak kisebb sérüléseket szenvedett, írja a Portfólió.
A PzH 2000-esek az ukrán haderő egyik legjobb tüzérségi eszközét jelentik, rakéta-póthajtású lőszerrel akár 50-60 kilométeres távolságba is képesek ellőni, a jármű pedig pozíciót tud váltani azelőtt, hogy az ellenség viszonozni tudná a tüzet. Az orosz források azt állítják, hogy a csapás teljesen megsemmisítette az eszközt, az ukránok szerint ismételten csak megsérült.
Az önjáró löveg Konsztantyinovka városától délre kapott találatot. A felvételek lapján azonban nem lehet megerősíteni a veszteséget, további bizonyítékot egyik fél sem mutatott.
Az ukrán haderő összesen 28 darab PzH 2000-est kapott nyugati támogatóitól. Az eszközt a Magyar Honvédség is használja, Budapest összesen 24 darabot rendelt az önjáró tarackokból. Az első elkészült járművek 2022 augusztusában érkeztek meg Tatára.