Első alkalommal verte vissza az Irán által támogatott húszi milícia támadását Jemenben a Hessen nevű német haditengerészeti fregatt, amelyet a Vörös-tengerre vezényeltek egy, a hajózás védelmét szolgáló uniós haditengerészeti misszió részeként - közölte a dpa német hírügynökség.
A hajó kedd este sikeresen megtámadott két ellenséges célpontot. Ez volt a német haditengerészet első éles fegyveres bevetése annak a küldetésnek a keretében, amelyet évtizedek óta az egyik legveszélyesebbnek tartanak.
"A küldetés a nemzetközi jog és a szabadságjogok védelméről, valamint a tengerek biztonságáról szól, de a kereskedelmi útvonalak és az egész régió stabilizálásáról is" - mondta Boris Pistorius német védelmi miniszter a múlt héten.
"Nem túlzás azt mondani, hogy ez a haditengerészet eddigi legsúlyosabb, legveszélyesebb bevetése az elmúlt évtizedekben" - tette hozzá. Több nyugati ország, köztük az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is részt vesz a támadások visszaverését célzó műveletekben.
A síita húszik milíciája a múlt héten kijelentette, hogy szándékában áll kiterjeszteni a jemeni partoknál lévő kereskedelmi hajók elleni támadásokat.
(MTI)