Hazája békés mivoltát hangsúlyozta Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök kedden Hrodna városában tett látogatása alkalmával a lengyel-litván-fehérorosz hármashatár közelében.
"Nincs szükségünk arra, hogy másokat fenyegessünk. Nem akarunk idegen területeket" - jelentette ki a fehérorosz elnök, akit a hivatala idézett.
"Ne higgyenek senkinek, hogy harcolni akarnánk!" - hangsúlyozta Lukasenka egy kórház alapkövének letételekor.
Mindazonáltal kijelentette: "Nyíltan megmondom, hogy felkészülünk egy háborúra". Mint mondta, Fehéroroszország felkészíti hadseregét arra az eshetőségre, ha megtámadnák. Lukasenka szerint úgy tűnik, hogy a szomszédos Lengyelország és Litvánia háborús előkészületeket tesz azzal, hogy lövészárkokat ásnak és tankcsapdákat készítenek a határaik mentén, illetve támadófegyvereket szereznek be.
Hrodna lakosaihoz intézve szavait Lukasenka kijelentette: "Hozzánk tartoztok. Senkinek sem engedünk át titeket". Hrodna a két világháború között Lengyelország területéhez tartozott.
Fehéroroszország kedden háromnapos hadgyakorlatot kezdett az Ukrajnával, valamint az Európai Unió két tagállamával, Litvániával és Lengyelországgal közös határai mentén.
A fehérorosz védelmi minisztérium Telegramon azt közölte, az ország nyugati részén lévő Hrodna és a keleti régióban lévő Homel környékén indított manőver célja a térségek védelmének megerősítése, valamint egy esetleges szükségállapot esetén történő műveletek szimulálása.
(MTI)