Újabb Patriot légvédelmi rendszert küld Kijevnek Németország, hogy a segítségére legyen az Ukrajna elleni fokozódó orosz légicsapásokkal szemben - jelentette be szombaton a német védelmi minisztérium.
"Az Ukrajna elleni légicsapások fokozódása miatt a német kormány úgy döntött, hogy tovább erősíti az ukrán légvédelmet egy újabb Patriot-rendszer küldésével" - áll a tárca közleményében. A szállítás haladéktalanul megkezdődik.
"Az ukrán városok és létesítmények elleni orosz terror mérhetetlen szenvedéseket okoz" - jelentette ki Boris Pistorius védelmi miniszter, a döntést bejelentve. Hozzátette: mindez veszélyezteti a lakosság energiaellátását és tönkreteszi az ukrán fegyveres erők műveleti készültségét.
Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök köszönetet mondott a légvédelmi rendszer küldéséért.
"Hálás vagyok (Olaf Scholz német) kancellárnak a döntésért, hogy további Patriot légvédelmi rendszert és rakétákat küld Ukrajnának a már meglévő rendszerekhez" - írta a Telegram üzenetküldő portálon Volodimir Zelenszkij. "Ez valódi tanúságtétel Ukrajna támogatására egy számunkra válságos időpontban" - tette hozzá, felszólítva a szövetséges országokat, hogy kövessék a példát.
Zoom
Koldulásban is jó a mókamester (kép: internet)
Olaf Scholz kancellár Volodimir Zelenszkijjel folytatott szombati telefonbeszélgetésén Németország Ukrajna iránti rendületlen szolidaritásáról biztosította az ukrán elnököt - közölte a német kormány szóvivője.
A szóvivő szerint a telefonbeszélgetés során Scholz és Zelenszkij úgy vélték, hogy a partnerek további erőfeszítései is szükségesek az ukrajnai légvédelmi rendszer megerősítése érdekében.
Ez a Németország által Kijevnek szállított harmadik légvédelmi rendszer. A védelmi tárca közölte, hogy a rendszert az ukrán kormány kérésére és a szövetségesekkel egyeztetve küldik.
A Patriotokon kívül Berlin fegyverek széles skáláját szállította Ukrajnának, tüzérségi eszközöktől páncélozott harcjárművekig. Olaf Scholzot ennek ellenére bírálták, amiért nem engedélyezte a Taurus hosszú hatótávolságú rakéták szállítását. Németország attól tart, nehogy ezeket a fegyvereket Oroszországon belüli célpontok ellen vessék be.
(MTI javítva)