Az ukrajnai elnök felszólította a nyugati szövetségeseket, hogy ugyanúgy védjék meg Ukrajnát az orosz légitámadásoktól, ahogy tették azt a hétvégi iráni támadás idején Izrael esetében.
Zoom
Vasárnap az Izrael elleni iráni támadás során nyugati, többek között amerikai, brit és francia vadászgépek is segítették az iráni drónok és cirkálórakéták lelövését, melyek 99 százalékát azelőtt sikerült hatástalanítani, hogy célt értek volna.
– Izrael védelmével a szabad világ bebizonyította, hogy az egység nemcsak lehetséges, hanem 100 százalékban hatékony is – mondta hétfőn Volodimir Zelenszkij a magas rangú katonai vezetőkkel való tanácskozása után.
– A szövetségesek határozott fellépése megakadályozta a terror sikerét és az infrastruktúra pusztulását, és az agresszort önmérsékletre késztette. Ugyanezt meg lehet tenni Ukrajna terror elleni védelme esetében is, hiszen Izraelhez hasonlóan Ukrajna sem NATO-tag – vélekedett az elnök, hozzátéve, hogy Izrael megvédéséhez nem kellett aktiválni a NATO 5., kölcsönös védelemről szóló cikkelyét sem.
Arra felvetésre, hogy a nyugati államok miért nem tudják az izraeli mintára lelőni az ukrán légtérbe lépő drónokat és rakétákat, David Cameron brit külügyminiszter úgy felelt, hogy ha így tennének, az közvetlen katonai összecsapást jelentene Oroszország és a NATO között. A Fehér Ház azzal érvelt, hogy a két konfliktus különböző, ezért eltérő védelmi megoldásokat igényelnek.
Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter ugyanakkor azt hozta fel a Politicónak, hogy a nyugati országok szolidaritást mutattak Izraellel a hétvégén, Kijev pedig több mint két éve ugyanezt a fajta védelmet kérné. Szerinte Ukrajna fel fogja hozni a témát, hogy egy nem NATO-tagországot miért védenek meg a nyugatiak egy ellenséges hatalommal szemben, egy másikat pedig miért nem.
Tomás Kopecny, Ukrajna újjáépítésének csehországi biztosa azt mondta a lapnak, egyszerűen akarat kérdése, nem eszközöké Ukrajna megvédése. Az ukránok nagyon rosszul állnak a frontokon, az orosz felőrlés egyre sikeresebb, így idegesek is, látva, hogy a Nyugat hogy kisegítette Izraelt. Viktoria Szjumar ellenzéki képviselő így fakadt ki, összevetve a két helyzetet: "Szóval lehetséges volt kiverni az agresszor fogát együtt és egyszerre, és a kezdetektől megakadályozni a legvéresebb háborút Európa közepén a második világháború óta?"
(The Kyiv Independent - 24 - Telex nyomán)