Mély megdöbbenésének adott hangot kedden Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa a Gázai övezetben lévő Nasszer és es-Sifá kórházakban elkövetett pusztítás miatt, illetve az izraeli hadsereg kivonulása után a kórházaknál talált tömegsírokkal kapcsolatban.
Zoom
Fotó: AFP
Zoom
Fotó: Jehad Alshrafi / Getty Images
A palesztin hatóságok előző nap jelentették be, hogy sok holttestet találtak tömegsírokban Hán-Júnisz térségében, miután a városból kivonult az izraeli hadsereg (IDF).
Zoom
Fotó: AFP
Volker Türkkel közös sajtótájékoztatóján Ravina Shamdasani, a főbiztos szóvivője elmondta, 283 holttestet találtak a Nasszer, 30-at pedig az es-Sifá kórháznál, hozzátéve, hogy több áldozat keze össze volt kötözve, ami súlyos emberi jogi jogsértésre utal.
Zoom
Fotó: Jehad Alshrafi / Anadolu / Getty Images
Elmondta, hogy az ENSZ emberi jogi irodája együttműködik a tömegsírokkal kapcsolatos vizsgálatban a palesztin hatóságokkal.
Palesztin források szerint a holttestekre a lerombolt épület törmelékei alatt találtak rá. A halottak között nők és idősek is vannak.
Türk emellett felszólalt az utóbbi napokban az övezetet ért izraeli légicsapások ellen is, melyek, mint mondta, zömében nőket és gyerekeket öltek meg. Megismételte továbbá figyelmeztetését, mely szerint az övezet déli részén lévő Rafah elleni teljeskörű művelet további súlyos atrocitásokhoz vezetne. Az egyiptomi határhoz közeli városban a háború előtt körülbelül 280 ezren éltek, ám a harcok kezdete óta az itt lévők száma - a menekültekkel együtt - meghaladta az 1,5 milliót.
Ugyancsak kedden a gázai egészségügyi minisztérium bejelentette, hogy a háborúnak már 34 183 ezer palesztin halálos áldozata és mintegy 77 ezer sebesültje van.
Frissítés: a zsidók mindent tagadnak
Az izraeli hadsereg megalapozatlannak nevezte a gázai hatóságok állítását, és tagadta, hogy katonáinak közük lett volna a kivégzésekhez, aláhúzva, hogy "csupán holttesteket exhumáltak a terroristák által októberben elhurcolt túszok utáni kutatás során".
Az IDF közleményben hozzátette, hogy az exhumálást "körültekintően és az elhunytak méltóságát tiszteletben tartva" végezték el, kizárólag ott, ahol hírszerzési források a túszok tartózkodási helyét vélték.
(MTI nyomán)