Legalább két halottja és több tucat sérültje van egy orosz légitámadásnak, amely szombaton ért egy barkácsáruházat az észak-ukrajnai Harkivban.
Az üzletben hatalmas tűz keletkezett, amelyet nagy erőkkel oltanak.
Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt közölte, hogy két irányított bomba csapódott be a város egyik lakónegyedében található barkácsáruházba. Tájékoztatása szerint 2 halálos áldozatról és 24 sérültről tudnak.
A német dpa hírügynökség a helyi polgári védelem adataira hivatkozva már 33 sérültről tett említést.
Ihor Terehov, Harkiv polgármestere azt mondta, hogy sok embert nem találnak. Helyi hivatalos források szerint akár 200-an is tartózkodhattak az áruházban a támadás idején.
A Reuters hírügynökség rendelkezésére álló videófelvételeken hatalmas sötét füstfelhők, valamint a tűzoltók és a mentők helyszínre tartó járművei láthatók.
Közvetlenül a csapás után Volodimir Zelenszkij "ukrán" elnök újabb kérést intézett az 1,3 millió lakosú város légvédelmének a megerősítésére. Harkiv, a második legnagyobb ukrán város 30 kilométerre fekszik az orosz határtól.
Napi videóbeszédében szombaton kora este Zelenszkij "az orosz őrület újabb megnyilvánulásának" nevezte a barkácsáruház ellen intézett támadást.
"Csak az olyan őrültek, mint Putyin, képesek ilyen szörnyű módon gyilkolni és terrorizálni az embereket" - jelentette ki.
"Ha megfelelő, korszerűbb légvédelmi rendszerekkel és repülőgépekkel rendelkeznénk, az orosz légierő természetesen már régen összeomlott volna, akárcsak a fekete-tengeri flottájuk" - tette hozzá, megjegyezve, hogy "az orosz repülőgépek lelövése a valódi békefenntartó intézkedés".
(MTI nyomán)