Az ukrán hadsereg is megkapja a Magyar Honvédség által is használt, német Rheinmetall által gyártott KF41 Lynx páncélost, az első jármű már idén megérkezhet a frontra – írja a Handelsblatt nyomán a Portfólió.
Zoom
Fotó: Portfólió
A német lap arról nem tudott információkat szerezni, hogy a technikai eszközöket hol gyártják majd. Egyelőre kizárólag Magyarországon építenek Lynxeket, de a magyar kormány állítása szerint nem szállít fegyvert Ukrajnának, így nem kizárt, hogy a Rheinmetall azzal számol, hogy Németországban vagy Ukrajnában is gyártóképes lesz egy új üzemcsarnok az év végéig. A Rheinmetall épp a napokban adta át az első ukrán hadiipari üzemét, melyet az Ukroboronprommal közösen hoztak létre.
Egyelőre nem világos az sem, hogy a Lynx melyik variánsát kapják majd meg az ukránok. A jármű működik 30 milliméteres gépágyúval felszerelt lövészpáncélos konfigurációban, légvédelmi rendszerként Skynex-szel, és felszerelhető 120 milliméteres harckocsiágyúval is.
Darabszámról szintén nincs információ.
A Lynx páncélost széles körben a világ egyik legmodernebb lövészpáncélos-típusának tartják, az amerikai M2 Bradleyk lecserélésére indított tenderen is megfuttatja a Rheinmetall. Éles harctéri cselekményben azonban soha nem vett még részt. Utóbbi alighanem megváltozik az év végéig.
Frissítés: Ukrajnában is gyártanák a páncélozott harcjárműveket
A német Rheinmetall Ukrajnában is gyártani készül Lynx páncélozott gyalogsági harcjárműveket, az erről szóló szándéknyilatkozatot az Ukrajna újjáépítéséról tartott berlini konferencia alkalmából írták alá - közölte szerdán a düsseldorfi székhelyű hadiipari és technológiai vállalat.
A harcjárművet eddig Németországban és Magyarországon gyártották csak.
Armin Papperger vállalatigazgató közölte, hogy hamarosan el akarják indítani az ukrajnai gyártást is. "Ezen felül még az idén át akarjuk adni az első Lynx harcjárműveket az országnak" - tette hozzá.
Olekszandr Kamisin, Ukrajna stratégiai iparágainak minisztere a Handelsblatt német gazdasági lapnak nyilatkozva elmondta, hogy Ukrajna még az idén legyártani tervezi az első Lynxeket. Továbbá pedig azt hangoztatta, hogy Ukrajna egy nap az EU és a NATO tagja lesz, s ezzel "mindkét szervezet olyan erős védelmi iparral rendelkező erős partnerre lel, amely nem vetélytársként, hanem kiegészítésként jelentkezik". "Építsük együtt a szabad világ fegyverarzenálját" - fűzte hozzá az ukrán miniszter.
A Rheinmetall egyik szóvivője szerint a gyártást a Rheinmetall Ukrainian Defense Industry vegyes vállalat fogja végezni, amelyben az anyacég 51 százalékos részesedéssel rendelkezik, míg a fennmaradó 49 százalék az ukrán UDI állami vállalat tulajdonában lesz.
A Rheinmetall közleménye szót ejt egy még megkötésre váró keretszerződésről is, amely több száz Lynx harcjármű szállításáról, valamint a harckocsiszemélyzet kiképzésről, a járművek karbantartásáról, illetve javításáról szól, írja az MTI.
Korábban írtuk: