Az orosz-ukrán háború már több mint két éve tart. Ebben a két oldal együttvéve valószínűleg már több ezer harckocsit veszített el, többségükben szovjet-orosz eredetűeket, de kilőttek már néhány nyugati tankot is. Alább az egyik technikai kérdéssel és annak hatásával, a váltóval foglalkozunk.
Problémák az Ukrajnában bevetett szovjet-orosz harckocsikkal
Amikor valaki a nyugati médiát szemlézi azzal kapcsolatban, hogy az orosz harckocsik miért robbannak fel, akkor leginkább a lőszer tárolásának módját találja meg vezető okként. A nyugati médiában gyakran mutogatják a találatok következtében szétrepülő orosz tankokat.
De a gyakorlatban van egy másik ok is, aminek szintén jelentősége van, de sokkal kevesebbet szerepel a médiában. Ez pedig az, hogy az orosz tankok sokkal lassabban tudnak tolatni, mint a nyugati harckocsik. A nyugati szakértők szerint ez ahhoz vezet, hogy ha egy orosz tank tűz alá kerül, akkor nem tud gyorsan visszavonulni védettebb pozícióba.
A T-72-es váltója
A szovjet-orosz T-72-es harckocsik dízelmotorosak, amiket a futóművel egy 8 sebességes váltó köt össze. A váltónak 7 sebessége van előre, de hátrafelé csak egy. Ezért a T-72-es csak nagyon lassan tud tolatni, bármennyire is használja a motorjának a képességeit. A T-72-es tolatási sebessége összemérhető egy gyalogló ember sebességével.
A T-72-es váltója ennek ellenére nem csak hátrányokkal jár. A típus váltója nagyon megbízható és kompakt, összesen 0.43 köbmétert foglal el a tankon belül, ami olcsóvá teszi a 72-est, mivel csökkenti a tank méreteit.
Zoom
A T-72-es legmodernebb verziója, a T-72B3M
A nyugati harckocsik váltói
Az Ukrajnában bevetett nyugati harckocsik közül az egyik leggyakoribb a Leopard 2. Ennek a típusnak 8 sebességes a váltója, de ebben az esetben az előre és a hátra sebességek egyenlően oszlanak meg, mivel és előre és hátrafelé is 4 sebessége van a tanknak. Viszont cserébe a Leopard 2 váltója sokkal nagyobb, mint a T-72-es váltója.
Egy másik nyugati harckocsi, amit az elmúlt hónapokban kezdtek bevetni, az M1 Abrams. Annak 6 sebességes váltója van, amiből 4 előre, kettő pedig hátra üzemmódot jelent.
Hatás
A T-72-es egy tűzerejéhez képest nagyon könnyű harckocsi. Viszont az, hogy hátrafelé csak minimális sebességgel tud haladni, ahhoz vezet, hogy amikor a tank tűz alá kerül, akkor nem tud minimális idő alatt védettebb pozícióba visszavonulni. A nyugati szakértők szerint ez jelentősen növeli a kilőtt T-72-esek számát az ukrajnai csatatereken.
Ezzel szemben a Leopard 2 gyakorlatilag előre és hátra is nagy sebességgel tud haladni. Az M1 Abrams szintén lényegesen nagyobb sebességgel tud tolatni, mint egy T-72-es.
(Olvasónktól)
Források:
https://thesovietarmourblog.blogspot.com/2017/12/t-72-part-2.html#trans
https://turbotrain.net/en/m1tank.htm
http://www.army-guide.com/eng/product377.html
https://www.forbes.com/sites/davidhambling/2023/11/27/failed-modernization-means-russias-main-combat-tank-is-a-lemon/?sh=1401d75f643b
Kép: https://www.militarytoday.com/tanks/t72b4.jpg