Tisztogatásra adott utasítást Volodimir Zelenszkij ukrajnai elnök az Ukrán Állambiztonsági Hivatal (UDO) új parancsnokának, miután a hivatal két tisztjét magasrangú vezetők meggyilkolására irányuló összeesküvéssel vádolták meg.
Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SZBU) a múlt hónapban jelentette be, hogy elfogták az állami tisztségviselők, köztük az elnök személyi védelmét is ellátó Ukrán Állambiztonsági Hivatal két ezredesét, akik Oroszországgal együttműködve Zelenszkij és más magas rangú vezetők - közöttük Kirilo Budanov, az ukrán katonai hírszerzés (HUR) vezetője - meggyilkolására szerveztek összeesküvést.
Volodimir Zelenszkij hétfőn bemutatta Olekszij Morozov ezredest a testületnek, és ez alkalommal kijelentette: a főtiszt elsődleges feladata, hogy a jövőben csak olyanok kerüljenek az általa vezetett hivatalhoz, akik Ukrajnához kötik a jövőjüket.
"A testületet meg kell tisztítani természetesen azoktól is, akik nem Ukrajnát választják maguknak, vagy lejáratják az állambiztonsági hivatalt" - közölte a Telegram üzenetküldő alkalmazásban az államfő.
Zelenszkij májusban menesztette Morozov elődjét, Szerhij Rugyot, két nappal azután, hogy az SZBU őrizetbe vette a hivatal két alkalmazottját, akik az állambiztonság szerint együttműködtek az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálattal (FSZB), és titkos információkat szivárogtattak ki.
(MTI nyomán)