Izraelben az elraboltak családjainak kérésére hétfő este újabb felvételeket hoztak nyilvánosságra a Hamász október 7-i túszejtéséről.
A mintegy kétperces videót a támadók vették fel testkameráikkal, majd az izraeli hadsereg birtokába kerültek. A felvételen a Nova zenei fesztiválról menekülő fiatalok elrablása látható, ahogy hármukat egy beton óvóhelyről élve elvitték.
Az elraboltak hazajuttatásáért küzdő, a családok főhadiszállása nevű csoport célja a felvételek nyilvánosságra hozásával a túszalku előmozdítása, "éles vádirat a 262 napja tartó elhanyagolás ellen".
A képsorokon Hirs Goldberg-Polin, Or Levy és Elia Kohen elrablása bontakozik ki, amint sebesülten, véresen egy dzsippel hurcolják el őket.
"Úgy döntöttünk, hogy közzétesszük a videót, hogy megmutassuk a világnak, min mentek keresztül a túszok elrablásuk napjától" - mondta Szigi Kohen, Elia édesanyja.
"Hirst, Eliát és Ort élve rabolták el, ezért vissza kell térniük. Minden elmúló nap veszélybe sodorja a túszokat, és megakadályozhatja hazajuttatásuk lehetőségét" - közölte a családok csoportja.
Hirsről kétszáz nap után egy fogságban felvett videót adott közre a Hamász, melyen látható, hogy a bal kezét amputálták. A másik két túszról elrablásuk óta nem kaptak életjelet családjaik.
"Majdnem kilenc hónap után a harcok és a közelmúlt hadműveleti sikerei fényében mindenki számára világos, hogy csak alkuval lehetséges mind a 120 elhurcolt hazatérése. Jóvá kell hagynunk és végre kell hajtanunk azt az alkut, amely az összes elhurcolt embert hazahozza - a rehabilitációra az élőket és a temetésre a meggyilkoltakat" - tették hozzá.
A Gázai övezetben jelenleg 120 túszt tartanak fogva élve vagy holtan. Az Izraelben közzétett hivatalos adatok szerint 43 túsz meghalt a fogságban.
(MTI nyomán)