Civil megszállóknak nevezte a Krímben élő orosz állampolgárokat Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki hivatal tanácsadója a Szevasztopol ellen végrehajtott ukrán rakétacsapás nyomán közzétett Telegram-üzenetében.
Zoom
"A Krímben nincsenek és nem lehetnek holmi 'strandok, turisztikai övezetek és a békés élet' más fiktív ismérvei. A Krím egy kétségkívül orosz megszállás alatt álló idegen terület, amelyen harctevékenység, teljes körű háború folyik. Olyan háború, amelyet Oroszország indított kizárólagos népirtó és területszerző céllal. A Krím egyben egy olyan nagy katonai tábor és raktár, közvetlen katonai célok százaival, amelyet az oroszok cinikusan leplezni próbálnak, és saját állampolgáraikkal fedezni. Ezek pedig civil megszállóknak minősülnek" - idézte az UNIAN ukrán hírügynökség Podoljak állásfoglalását.
Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy az ukrán fél kazettás robbanótöltetet hordozó amerikai ATACMS-rakétákkal támadta vasárnap Szevasztopol polgári infrastruktúráját. A tájékoztatás szerint a légvédelmi erők négy rakétát lelőttek, egy a légelhárítás hatására letért a röppályájáról, és a város felett felrobbant. A támadás áldozatai a tengerparton vagy a közelében tartózkodtak.
Mihail Razvozsajev, Szevasztopol kormányzója hétfőn bejelentette, hogy a vasárnapi rakétatámadás következtében négy ember - köztük két gyermek - életét vesztette, és 153-an megsebesültek.
Amerika számára is vállalhatatlan
Az amerikai védelmi minisztérium szóvivője, Patrick Ryder megszólalt a szevasztopoli támadással kapcsolatban, és nem épp kedvező színben tüntette fel az ukránok szerepét – írja az orosz TASzSz.
Ryder úgy fogalmazott, hogy az amerikaiak nem tudják, hogy az ukránok pontosan milyen célpontot választanak a megkapott nyugati fegyverekkel, így arra vonatkozóan sem rendelkeznek információkkal, hogy Kijev civilekre mért volna csapást.
A kérdés azt követően merült fel, hogy Moszkva azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy asszisztálnak a kelet-európai országnak ahhoz, hogy a polgári lakosságra mérjenek csapást. A szóvivő hozzátette, hogy a téma kényessége miatt mindenképpen tárgyalni fognak Kijevvel:
Természetesen, ha jól tudom, ez olyasmi, amiről beszélni fogunk az ukránokkal. Mi nagyon világosan megmondtuk, hogy nem akarunk civil áldozatokat látni.
Az oroszok azzal vádolják Washingtont, hogy az amerikai hírszerzés adja meg a koordinátákat az ukránoknak az ilyen csapásokhoz, így közvetlenül is érintettek a támadásban. Oroszország terrortámadásként kezeli az esetet.
(MTI - Portfólió nyomán)