Donald Trump volt amerikai elnök tanácsadói tervet vázoltak fel az ukrajnai háború befejezésére, és ebben úgy vélik, hogy ha Trump megnyeri az idei elnökválasztást, a további katonai támogatásokhoz feltételül kell szabnia Ukrajnának, hogy kezdjen béketárgyalásokba Moszkvával - derül ki abból a kedden közölt interjúból, amelyet a volt elnök tanácsadói adtak a Reuters hírügynökségnek.
Az Egyesült Államok ezzel párhuzamosan figyelmeztetné Moszkvát is, hogy a béketárgyalások megtagadása az Ukrajnának nyújtott amerikai támogatás növelését eredményezné - mondta Keith Kellogg nyugalmazott altábornagy az interjúban. (Kérdés, mit tennének, ha egyik fél sem akarna tárgyalni, mert bajosan lehet a támogatást egyszerre növelni és csökkenteni is - a szerk.)
A terv szerint a béketárgyalások ideje alatt a jelenlegi frontvonalak alapján tűzszünet lépne életbe.
A tervet Kellogg és Fred Fleitz dolgozta ki, akik mindketten szolgáltak Trump Nemzetbiztonsági Tanácsának vezetőjeként 2017 és 2021 közötti elnöksége alatt, jelenleg pedig vezető pozíciókat töltenek be az America First Policy Institute nevű, Trumphoz közeli kutatóintézetben. Az elképzelés alapvető elemeit egy nyilvánosan elérhető tanulmányban vázolták fel, amelyet ez az intézet tett közzé.
Kellogg szerint kulcsfontosságú lenne Trump választási győzelme esetén tárgyalóasztalhoz ültetni Oroszországot és Ukrajnát.
Fleitz elmondta, hogy amikor bemutatták a stratégiájukat Donald Trumpnak, az elnök kedvezően reagált. "Nem állítom, hogy minden részletével egyetértett, de örültünk annak a visszajelzésnek, amelyet kaptunk" - mondta.
Trump szóvivője, Steven Cheung azonban kijelentette, hogy csak a Donald Trump vagy kampányának hivatalos stábja által tett nyilatkozatokat lehet a leendő elnökjelölt hivatalos álláspontjának tekinteni. Hozzátette: Trump már többször értésre adta, hogy második elnöki megbízatásának egyik fő célja az lenne, hogy gyorsan tárgyalásos megoldást találjon az ukrajnai háborúra. Cheung kijelentette, hogy a háború el sem kezdődött volna, ha Trump marad az amerikai elnök.
A két nemzetbiztonsági tanácsadó által felvázolt stratégia részeként későbbre halasztanák Ukrajna NATO-csatlakozásának lehetőségét is, ugyanakkor Kijevnek újabb biztonsági garanciákat nyújtanának, köztük azt, hogy további fegyverekhez jut. Ukrajnának hivatalosan semmilyen területről nem kellene lemondania.
A Kreml és az ukrán külügyminisztérium nem reagált a tervre vonatkozó újságírói megkeresésekre.
(MTI)