Pénteken erős ellentámadásba lendült az orosz haderő Kurszk megyében: a legfrissebb térképek szerint elkezdték kitolni az ukrán haderőt Oroszország területéről, de még hatalmas a vitatott zóna.
Az ukrán haderő a múlt hét elején hajtott végre meglepetés-támadást Oroszország Kurszk megyéje ellen, az offenzíva dinamikája csütörtökre csökkent, pénteken pedig ellentámadásba lendült az orosz haderő.
Az orosz Rybar térképe szerint jelenleg heves harcok folynak az elfoglalt területek körülbelül felén, köztük Szudzsa városban. Az ukrán haderő a település nagyjából kétharmadát ellenőrzi most biztosan, főleg a délnyugati városrészben.
Hasonló helyzet rajzolódik ki az ukrán Liveuamap térképén is: eszerint az oroszok az elfoglalt települések kicsit kevesebb mint felét vették vissza, és jelenleg Szudzsát is kettévágták a harcok.
Zoom
A semleges forrásnak tekinthető War Mapper térképéről ugyanakkor még mindig az rajzolódik ki, hogy dübörög az ukrán offenzíva: hat támadási irányt is berajzoltak, ahol nyomulnak előre az ukrán katonák. Megjegyzik ugyanakkor: a háború köde miatt jelenleg lehetetlen pontos térképet készíteni a kurszki harcokról.
Lehet, hogy végre kiderült, mit akarnak kezdeni Kurszkkal az ukránok
Elkezdtek statikus védelmi rendszereket építeni az ukránok Kurszk megyében: vagyis árkokat ásnak, erődítményeket építenek Oroszország területén, vélhetően azzal a céllal, hogy tartósan megszállás alá vonják a térséget – írta meg a Forbes.
A lap szerint öt zászlóaljat, azaz körülbelül 10 ezer katonát vont össze Ukrajna Kurszk térségében, egy részük elkezdett azon dolgozni, hogy védvonalakat hozzon létre a határ orosz oldalán.
Ez arra mutat rá, hogy Ukrajna Kurszk régió tartós megszállására rendezkedik be.
A lap idéz egy orosz katonai tudósítót is, aki szerint „ez a legrosszabb dolog, amit csinálhatnak” az ukránok, hiszen így sokkal nehezebb lesz egy ellenoffenzíva során kitolni az ukrán katonákat a régióból. Minél lassabb az orosz ellentámadás, annál több idejük lesz az ukránoknak felkészíteni a védelmi rendszereket az offenzívára.
A Forbes elemzője azt írja: a hadművelet fő célja alighanem az, hogy arra kényszerítsék az oroszokat, vonjanak el képességet az északi szektorból, főleg Harkiv megyéből, Vovcsanszk térségéből. Ezután pedig Ukrajna ellentámadást indíthat, azzal a céllal, hogy visszavegyék az elfoglalt ukrán területeket.
Megszólaltak az ukrán elit katonák a kurszki offenzíváról
A Financial Times hozta nyilvánosságra néhány, a kurszki régióban harcoló ukrán katonával készült rövid interjúját, amelyből kiderült, Kijev lényegében a keleti frontról dobta át az egységeket az akcióra.
Zoom
Korábban több elemző is kritizálta az ukrán hadvezetést, hogy a donyecki területi veszteségek ellenére körülbelül négy dandárnyi egységet csoportosított egy olyan támadásra, amely stratégiai-taktikai előnyei megkérdőjelezhetők.
A négy dandárból ráadásul kettő elit alakulatnak számít, a 82. és 80. légideszantos dandár katonái a front más szakaszain már bizonyítottak.
A Financial Timesnak nyilatkozó egyik katona elmondta, a támadás előtt bő egy héttel vonták ki egységét a keleti frontról.
Eszerint Kijev a csapatok összegyűjtése érdekében hajlandó volt gyengíteni a donyecki front védelmét, sokkal nagyobb kockázatot vállalva, mint azt korábban hittük.
A nyilatkozat többi része is jelzi, Ukrajna a korábbi betöréseknél sokkal komolyabb akcióra kötelezte el magát. A támadásról a lapnak megszólaló ukrán katona, Denisz ugyanis elmondta, egysége egyértelmű parancsot kapott, és mélyebbre fog hatolni Kurszk megyében.
A sokak által csak „PR-akciónak” titulált támadás azonban – a Financial Timesnak nyilatkozó ukrán katonák alapján – jelentősen megnövelte az ukrán katonák harci morálját.
Frissítés: újabb oroszországi területekről evakuálják a lakókat, az ukrán csapatok tovább nyomultak előre
Evakuálják a lakosokat az Oroszország belgorodi régiójában lévő, az ukrán határ mentén fekvő Krasznaja Jaruga-i járásból - jelentette be hétfőn Vjacseszlav Gladkov, a Belgorodi terület kormányzója videóüzenetben, amelyet közösségi oldalain tett közzé.
A VKontaktye orosz közösségi oldalon Gladkov kijelentette, hogy az ukrán fegyveres erők egy nap alatt negyvenszer lőtték a belgorodi régió lakott területeit, és 42 dróntámadást indítottak. Közlése szerint hét civil sebesült meg. A járás - amelyből most a lakosokat evakuálják - a belgorodi régió északnyugati részén található. Központja, Krasznaja Jaruga mintegy 45 kilométerre van a kurszki régióban lévő Szudzsa városától, amelynek környékét augusztus 6-án érték el az Oroszországba behatoló ukrán egységek.
Az orosz hatóságok a kurszki régióban is elrendelték egy újabb terület lakóinak evakuálását. A döntést az előzte meg, hogy orosz híradásokban közzétettek egy videófelvételt, amelyen egy ukrán páncélozott katonai jármű látható, amint áthalad a Kurszki terület Belovszkij járásában lévő Girji falun. A település körülbelül harminc kilométerre délkeletre fekszik Szudzsa városától.
Előbb Nyikolaj Volobujev, a járás vezetője szólította fel a helyi lakosokat az azonnali menekülésre, majd Alekszej Szmirnov, a Kurszki terület megbízott kormányzója a Telegramon közölte, hogy a regionális hadműveleti parancsnokság a járás lakóinak evakuálása mellett döntött.
2. frissítés: főparancsnok: a helyzet a mi ellenőrzésünk alatt áll
Oroszország mintegy ezer négyzetkilométere van jelenleg az ukrán csapatok ellenőrzése alatt - jelentette be Olekszandr Szirszkij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka hétfőn azon a videófelvételen, amelyet Volodimir Zelenszkij elnök tett közzé a Telegramon.
Az államfő hétfőn újabb haditanácsot hívott össze, amelyen jelentéseket hallgatott meg az ukrán erők támadó hadműveletéről az oroszországi Kurszk régióban.
"A legfontosabb Olekszandr Szirszkij főparancsnok jelentése volt a fronton végrehajtott védelmi műveleteinkről és a kurszki hadműveletről. Hálásak vagyunk minden katonának és parancsnoknak a kitartásáért és határozott fellépéséért. Többek között utasítottuk a belügyminisztert, más tisztviselőket és az Ukrán Biztonsági Szolgálatot (SZBU), hogy készítsenek humanitárius tervet a hadművelet területére" - közölte Zelenszkij.
A közzétett videófelvételen Szirszkij arról beszélt, hogy az ukrán hadsereg továbbra is támadó hadműveletet hajt végre az Oroszországi Föderáció kurszki régiójában. "A helyzet a mi ellenőrzésünk alatt áll" - szögezte le.
Jóllehet az akció már közel egy hete megkezdődött, ukrán részről most először erősítették meg hivatalosan, hogy az ukrán hadsereg behatolt Oroszországba, és hadműveletet hajt végre a kurszki régióban - mutatott rá az Ukrajinszka Pravda hírportál.
3. frissítés: tovább dübörög az ukrán offenzíva
Friss, a behúzott frontvonalak szempontjából erősen konzervatív térképet tett közzé a Rybar. Közben egyes információk, jelentések és videófelvételek azt mutatják, az ukrán offenzívát továbbra sem sikerült megállítani.
Az elmúlt napokban jelentősen lelassult az ukrán offenzíva tempója, ugyanakkor területszerzés tekintetében inkább ukrán, mintsem orosz sikerekről lehet beszámolni.
A Rybar legújabb frissítése egy erősen konzervatív térképet mutat, ők a Novoivanovka-Malaja Loknya-Mirnyij háromszöget vitatott hovatartozásúnak jelölik, miközben nem látszik jelentős változás a tegnapi állapothoz képest.
Más, ukránbarát szerzők térképei jelentősebb területnyereséget mutatnak: ők a harctéri felvételek alapján Malaja Loknyát és a rajta keresztül vezető főutat ukrán ellenőrzésű területhez sorolják, hovatovább a Szudzsa mögötti Martyinovkát is.
Az biztos, hogy Ukrajna nemrégiben elfoglalta Guevo települést, a városközpontban felhúzott lobogó legalábbis erre enged következtetni.
Egyes videók - mint például az orosz Iszkander-rakétacsapásokról készült felvételek - azonban azt mutatják, egyes ukrán felderítő-csoportok még, mind a Rybar, mind az ukránbarát térképkészítők által közzétett térképeknél is mélyebben járnak az orosz területen.
Fontos kiemelni, hogy valójában nagyon keveset tudunk a valós frontvonalakról a térségben: az ukrán DRG-k, mélységi felderítőcsoportok akciói miatt nehéz megállapítani, hol van tartós ukrán jelenlét, és hol vannak csak szabotázsakciók.
Jönnek a felvételek a kurszki csatáról: ádáz küzdelem zajlik Oroszország területén
Miközben arról jönnek hírek, hogy az ukrán haderő ismét lendületbe jött Kurszk megyében, és az orosz erősítés nem tudta stabilizálni a frontvonalat, a térségben zajló harcokról is érkeznek a fotók, videók.
Ma jött a hír, hogy egy ukrán rohamlövész alakulat jelent meg a Szudzsától több mint 30 kilométerre található Giri település térségében. Még mindig nem teljesen világos, hogy tudtak ekkora utat megtenni az ukrán csapatok ilyen rövid idő alatt, annyit viszont tudni lehet, hogy az orosz védők harcba szálltak az ellenséges betöréssel a térségben.
Az alábbi drónfelvételen egy ukrán BTR-4-es páncélozott csapatszállítóval veszi a fel a harcot egy orosz BMP-3-as lövészpáncélos: az összecsapásban alulmarad a kijevi jármű, a személyzet elhagyja a gépet az első néhány lövés után.
Ezen a videón pedig a csecsen Ahmat különleges alakulat tagjai parádéznak egy másik ukrán BTR-4-essel. Ez a gép állítólag szintén Giri közelében került orosz kézre.
Ez a felvétel korábban készült, de csak ma vált nyilvánossá, vélhetően azért, mert csak most tudták feltölteni az internetre a betörésben részt vevő ukrán katonák. A videón a kurszki Darinyo falu központjáról szedik le az orosz zászlót az ukrán 225-ös rohamdandár katonái.
Úgy néz ki, hogy az ukrán hadvezetés most igyekszik kiemelt figyelmet fordítani a csapatrotációra: ezek a különleges műveletis katonák ma tértek vissza a kurszki frontról. Jól látható, hogy a bevetés embert és technikát is megviselt.
Ez a fotóösszesítés pedig az offenzívában részt vevő járművekről készült. Jól látható, hogy a támadásban szinte kizárólag nyugati járműveket használnak az ukrán csapatok, a képeken feltűnik egy amerikai Stryker csapatszállító, egy brit AS90 önjáró tarack és egy francia VAB csapatszállító is.
A térségben "szorult a helyzet" orosz vezetők szerint, ma délután bejelentették, hogy újabb két járás lakosságát evakuálják, az egyiket a szomszédos Belgorod megyében.
(Portfólió - MTI nyomán)