A CNN tudósítása szerint az ukrán katonáknak folyamatosan fogy a harci kedvük. A cikk bemutat egy Dima nevű tisztet, aki nemrég még Pokrovszk mellett harcolt a donyecki területen, amely hamarosan orosz kézbe kerülhet. Miután az egységének a nagy része elesett, Dima úgy döntött, elég volt, és áthelyeztette magát Kijevbe.
Zoom
Fotó: Ukrinform/AP
A tiszt elmondta: nem tudta feldolgozni, hogy végig kell néznie, ahogy egymás után halnak meg az emberei.
A CNN tudósítói szerint a háború az ukrán hadsereg sok egységét megtizedelte. Nincs elég ember, ezért sokáig vannak a harcoló egységek a fronton, amely miatt a katonák elfáradnak és demoralizálódnak. Különösen rossz a helyzet a Pokrovszk közeli gyalogos egységeknél, ahol az oroszok folyamatosan tőrnek előre.
Ha túlélik, soha többé nem térnek vissza
Az amerikai lap hat parancsnokkal és tiszttel beszélt, akik a keleti fronton harcoltak vagy harcolnak. Mind a hatan elmondták, hogy a dezertálás és az engedetlenség egyre nagyobb problémát jelent, különösen az újonnan toborzott katonák körében.
„Nem minden mozgósított katona hagyja el a helyét, de a többség igen. Amikor új srácok érkeznek, látják, hogy mennyire nehéz a helyzet. Rengeteg ellenséges drónt, tüzérséget és aknavetőt látnak” – mondta az egyik neve elhallgatását kérő parancsnok a CNN-nek.
„Egyszer elmennek a frontra, és ha túlélik, soha többé nem térnek vissza. Vagy elhagyják a pozíciójukat, vagy nem hajlandók harcba menni, vagy megpróbálják megtalálni a módját, hogy elhagyják a hadsereget” – írta le a nehéz helyzetet a tiszt.
Ellentétben azokkal, akik a háború korábbi szakaszában önként jelentkeztek, az újoncok közül sokaknak nem volt választási lehetőségük. Azután hívták be őket, hogy tavasszal életbe lépett Ukrajna új mozgósítási törvénye.
A fegyelmi problémák azonban a CNN cikke szerint jóval korábban kezdődtek. Ukrajna rendkívül nehéz időszakon ment keresztül tavaly télen és tavasszal. A CNN-nek akkoriban több katona is elmondta, hogy gyakran kerültek olyan helyzetbe, hogy tisztán látták a közeledő ellenséget, de nem volt tüzérségi lövedék, amit kilőhettek volna.
Néhányan arról beszéltek, hogy bűntudatot éreztek, amiért nem tudtak megfelelő fedezetet biztosítani gyalogsági egységeiknek.
4 hónap alatt 19 ezernél több dezertőr
Szerhij Csehotszkij keleti fronton harcoló tiszt a CNN-nek elmondta, hogy az egysége három-négynaponta próbálja váltogatni a katonákat. A drónok azonban, amelyek száma a háború során csak nőtt, ezt túlságosan veszélyessé tehetik, és arra kényszerítik a katonákat, hogy hosszabb ideig maradjanak a helyükön. „A rekord 20 nap” – mondta.
Ahogy a harctéri helyzet romlott, egyre több katona kezdte feladni a harcot.
Csak 2024 első négy hónapjában csaknem 19 ezer olyan katona ellen indítottak büntetőeljárást, aki vagy elhagyta a helyét, vagy dezertált.
Több parancsnok is elmondta a CNN-nek, hogy sok tiszt nem jelenti a dezertálást és az engedély nélküli távollétet, ehelyett azt remélik, hogy meggyőzik a csapatokat, hogy önként térjenek vissza, anélkül, hogy büntetésre kellene számítaniuk.
Minden ukránra tíz orosz katona jut
Pokrovszk az Ukrajna keleti részéért folytatott harc epicentrumává vált. Az orosz erők már hónapok óta közelednek a város felé, de az utóbbi hetekben felgyorsult az előrenyomulásuk, és az ukrán védelem kezd összeomlani.
Vlagyimir Putyin orosz elnök világossá tette, hogy kiemelt célja az ukrajnai Donyeck és Luhanszk régió ellenőrzésének megszerzése, és Pokrovszk elfoglalása jelentős lépés lenne efelé.
A térségben tartózkodó ukrán katonák komor képet festettek a helyzetről az amerikai lapnak. Szerintük Moszkva erői egyértelműen túlerőben vannak, egyes parancsnokok becslései szerint minden egyes ukránra tíz orosz katona jut.
(CNN - Mandiner nyomán)