Az ukrán fegyveres erők sugár-, vegyi és biológiai védelmi hírszerzői tavaly február óta 4035 olyan esetet rögzítettek, amikor orosz csapatok veszélyes vegyi anyagokkal töltött különleges lőszereket vetettek be Ukrajnában, idén augusztusban pedig 447 ilyen eset volt - hozta nyilvánosságra az ukrán hadsereg támogató erőinek parancsnoksága hétfőn a Facebookon.
A parancsnokság részletezte, hogy számos esetben vetettek be ukrán csapatok ellen tömegoszlatásra kifejlesztett K-51 és RG-VO vegyi gránátot, amelyet tilos háborús fegyverként használni. Emellett a feljegyzett esetek többségében azonosítatlan veszélyes vegyi anyagokat tartalmazó lőszereket vetettek be.
Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter az X portálon - amelyet az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett - meggyőződését fejezte ki, hogy orosz drónok a tagországok tétlensége miatt kezdtek hullani a NATO területére. "Semminek sem szabad Ukrajnára, Lettországra vagy bárhová a NATO területén esnie, de ez egy új valóság, amelyhez a tétlenségünk vezetett" - jelentette ki. Hozzátette: Litvánia természetesen támogatni fogja, ha szövetségesei "erőteljes választ" adnak erre.
Az Ukrajna elleni vasárnap esti orosz támadást követően Románia közölte, hogy egy drón megsértette légterét, és kutatást indítottak a pilóta nélküli repülőeszköz roncsai után. A múlt hét végén Lettország is közölte, hogy egy lezuhant orosz katonai drónra bukkantak az ország keleti részén - mutatott rá a hírportál.
A kelet-ukrajnai Harkiv megye ügyészi hivatala közölte, hogy hétfőn az orosz hadsereg dróncsapást mért a régióban lévő Kupjanszk városra, a támadásban két ember megsérült. A szomszédos Szumi megye kormányzói hivatala arról tájékoztatott, hogy Oroszország napközben légicsapást mért a régió lakott területeire. Az előzetes információk szerint vannak sérültek, számukat azonban még pontosítják.
A védelmi minisztérium bejelentette, hogy két új ukrajnai gyártású gránáttípus rendszeresítését engedélyezte. Az egyik a szovjet F-1 analógja, a másik egy távműködésű kézi támadógránát, amely pedig a szovjet RGD-5 analógja. "Az ukrán gyártású gránátok megfelelnek a modern közelharci fegyverek jellemzőinek. Korábban nem gyártottunk ilyen típusúakat" - fűzte hozzá a tárca.
(MTI)