A Gázai övezetbeli Philadelphia folyó (a palesztinok Szaláh ad-Dín tengelynek hívják) mentén ma éjjel leszállás közben fölrobbant az izraeli hadsereg egyik helikoptere, amely egy, a harctéren megsebesült katona mentésére érkezett. Két izraeli katona életét vesztette, heten súlyosan megsebesültek – írja a news.walla.co.il hírportál.
Zoom
A felrobbant helikopter ma délelőtt (fotó: közösségi média)
A Gázai övezetben a hírekben mostanában sokszor szereplő Philadelphia folyosó (a palesztinok Szaláh ad-Dín tengelynek محور صلاح الدين nevezik – H. J.) magyar idő szerint tegnap 23 óra után a fölrobbant az izraeli hadsereg Sikorsky UH-60 Blackhawk típusú harci helikoptere. Az izraeli hadseregben csak Jansúf-nak (ינשוף - Bagoly) nevezett helikopter rosszul végrehajtott leszállás közben a talajnak ütközött és fölrobbant.
A harctéri mentésre szakosodott helikopter fedélzetén tartózkodók közül két katona meghalt, heten megsérültek, közülük néhányan súlyosan.
A helikopter egy, a Hamász fegyveres ellenállói és az izraeli hadsereg közti harcokban megsebesült izraeli katona mentésére érkezett volna a lezuhanás helyszínére. Az izraeli hadsereg hangsúlyozza, hogy a balesetet emberi tévedés idézte elő, s nem pedig a Hamász harcosai lőtték le a helikoptert.
A sebesült izraeli katona mentésére érkezett helikopter fedélzetén tartózkodó hét sebesült katonát, illetve a két meghalt katona holttestét további helikopterek és mentőautók a Beér Seva-i Szoroka Kórházba szállították. Tomer Bár tábornok, az izraeli hadsereg légierejének parancsnoka a baleset körülményeinek kivizsgálására bizottságot nevezett ki.
Hering J. – Kuruc.info