Akár 6-8 éven belül háború jöhet az Európai Unió és Oroszország közt, az egységes blokknak fel kell készülnie a katonai konfliktusra – jelentette ki Andrius Kubilius, akit Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke az EU védelmi biztosának jelölt.
Zoom
Fotó: John Thys / AFP / Getty Images
– Az EU-nak fel kell készülnie arra, hogy szembeszáll Oroszországgal 6-8 év múlva – jelentette ki Kubilius a Bloomberg szerint, melyet a Portfólió idézett. A védelmi biztos kinevezését novemberben véglegesíthetik
Hozzátette: az EU-nak arra van szüksége, hogy növelje a fegyver- és lőszergyártási képességét, és tartalékokat is képeznie kell egy esetleges háború esetére. A felmerülő költségeket a politikus kötvénykibocsátásból fedezné.
Közben a Politico arról ír: Andrius Kubilius hatásköre valójában igencsak limitált lesz, Armin Papperger, a Rheinmetall hadiipari konszern viszont elég jelentős mennyiségű erőfeszítést tesz abba, hogy korszerűsítse és összevonja az Európai Unió védelmi iparát.
A lap szerint a Papperger által indított kezdeményezés része lesz nemcsak az EU, hanem még dél-koreai, brit és japán gyártókat is be akar vonni az európai haderők újrafegyverzésébe.
(Portfólió)