A Hezbollah ellen indított izraeli háborút bírálta Ajmán Szafadi jordániai külügyminiszter hétfőn a Najib Mikati libanoni miniszterelnökkel Bejrútban tartott megbeszélését követő sajtótájékoztatóján. A miniszter kijelentette: a háború "teljeskörű regionális háború szakadékába" taszítja a Közel-Keletet.
Katasztrófával és az egész régiót fenyegető eszkalációval állunk szemben - mondta a jordániai diplomácia vezetője. Szafadi hozzátette, hogy "Izrael viseli a felelősséget ezért az agresszióért, a régióban bekövetkező eszkalációért és minden újabb eszkalációért, amely a régiót fenyegeti".
Kijelentette, hogy Jordánia támogatja a libanoni kormány kezdeményezését új elnök választására, valamint azon ENSZ BT-határozat végrehajtását, amely 2006-ban véget vetett Izrael és a Hezbollah közötti legutóbbi háborúnak. A határozat Dél-Libanont kizárólag a libanoni hadsereg és az ENSZ-békefenntartók ellenőrzése alatt tartaná.
A külügyminiszter hozzátette, hogy Jordánia Libanonhoz hasonlóan támogatja az Egyesült Államok és Franciaország kezdeményezését a háromhetes libanoni tűzszünetre.
Jordánia nem engedi meg sem Iránnak, sem Izraelnek, hogy használja a légterét az egymás elleni ellenségeskedés során - mondta a külügyminiszter, utalva arra, hogy a térségben az iráni rakétatámadás izraeli megtorlására számítanak.
"Nem leszünk csatatér senki számára. Ezt az üzenetet világossá tettük Irán és Izrael számára is" - jelentette ki Szafadi.
(MTI nyomán)