Az orosz erők elfoglalták Osztrivszke települést a donyecki régióban - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium.
A tárca szerint az orosz fegyveres erők október 5. és 11. között 38 csoportos csapást mértek precíziós fegyverekkel, köztük hiperszonikus Kinzsal rakétákkal és drónokkal az ukrán hadiipari komplexum vállalatainak működését biztosító olaj- és gázipari, valamint más energetikai létesítményekre, katonai repülőterek infrastruktúrájára, tengeri és légi drónokat gyártó műhelyekre és tároló raktárokra, üzemanyag-, lőszer- és haditechnikai raktárakra, valamint az ukrán hadsereg és külföldi "zsoldosok" ideiglenes telepítési helyére.
A heti orosz hadijelentés a hat ukrajnai frontszakasz közül négyről számolt be előretörésről, valamint összesen 113 ukrán ellentámadás meghiúsításáról. A háborús övezetben a moszkvai összegzés szerint ebben az időszakban több mint 14400 ukrán katona esett el vagy sebesült meg súlyosan, 43 pedig megadta magát.
Az orosz beszámoló az elmúlt hét folyamán Ukrajnában megsemmisített ukrán katonai célpontok és haditechnikai eszközök között sorolt fel egyebek között 38 tábori lőszerraktárt, 17 harckocsit, 68 páncélozott harcjárművet, három amerikai ATACMS műveleti-harcászati rakétát, három francia HAMMER irányított légibombát, egy földi célok megsemmisítésére átalakított Sz-200-as légvédelmi rakétát, amerikai HIMARS sorozatvetők 33 rakétáját, továbbá 603 repülőgép típusú drónt.
A helyi hatóságok az orosz ellenőrzés alá került ukrajnai területek és az Ukrajnával határos orosz régiók több más településéről is jelentettek pénteken ukrán tüzérségi és dróntámadást. Donyeck és Horlivka környékére egy nap alatt 41 NATO-szabványú, 155 milliméteres tüzérségi lövedéket lőttek ki.
Egy fél város is orosz kézen már
Az ukrán hadsereg a Donyeck megyei Toreck városának hozzávetőlegesen 40-50 százalékát tartja ellenőrzése alatt, míg a város többi részét elfoglalták az orosz erők - jelentette ki Vaszil Csincsik, a település polgármestere pénteken egy tévéműsorban.
A városvezető közlése szerint Toreckben jelenleg 1150 lakos tartózkodik. "Minden erőfeszítést megteszünk a civilek evakuálása érdekében, de jelenleg nem olyan a helyzet, hogy az embereket központilag szervezett buszokkal lehetne kimenekíteni" - tette hozzá. Szavai szerint csak bizonyos időközönként tudnak a városból embereket evakuálni, amikor a helyzet ehhez kellően biztonságos, és az időjárási viszonyok is megfelelőek.
Oleh Kiper, a déli Odessza megye kormányzója a Telegramon közölte, hogy a régió kikötői infrastruktúráját szerda este ért orosz csapás halálos áldozatainak száma kilencre nőtt, miután pénteken egy 48 éves férfi belehalt sérüléseibe a kórházban. Kiemelte, hogy két nap alatt Oroszország 13 civilt ölt meg a régióban, többségében fiatalokat.
A kelet-ukrajnai Harkiv megye kormányzói hivatala arról tájékoztatott, hogy az orosz hadsereg pénteken FPV-drónnal csapást mért egy civil gépjárműre a régióban található Kozacsa Lopany faluban, a támadás következtében egy 38 éves férfi meghalt, 56 éves nővére pedig sokkot kapott.
Az ukrán vezérkar reggeli harctéri helyzetjelentésében azt írta, hogy az elmúlt nap alatt 169 katonai összecsapásra került sor a fronton, a legtöbb Donyeck megyében, Liman, Pokrovszk és Kurahove települések térségében zajlott. A vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 666 ezret. Az ukrán erők csütörtökön megsemmisítettek egyebek mellett egy orosz helikoptert, nyolc harckocsit, 59 tüzérségi fegyvert és hetven drónt.
(MTI)