Az orosz hadsereg áttörte az ukrán vonalakat az oroszországi Kurszkban, mindössze egy nappal azután, hogy egy amerikai tisztviselő azt mondta: Kijev hónapokig tarthatja a területet – számolt be a brit Telegraph, melyet a Mandiner szemlézett.
Mindkét oldal forrásai megerősítették az orosz áttörést.
Zoom
Orosz katona egy 120 mm-es aknavető rendszer kezelése közben (kép: orosz védelmi minisztérium)
A DeepState nevű ukrán katonai blogger szerint fennállt a veszélye annak, hogy az orosz erők bekeríthetik az ukrán erőket, bár később azt mondták, hogy a kurszki frontvonalak „ellenőrzés alatt állnak.”
„Az ellenség áttörte az ukrán védelmi erők kurszki csapatainak balszárnyát. A hibák megismétlődése miatt egy újabb zűrzavar küszöbén állunk” – írta a blogger.
A Rybar, az orosz katonai Telegram-csatorna szerint az orosz erők több helyszínen is eredményeket produkáltak.
Az orosz Telegram-csatornákon közzétett videókon súlyosan sebesült ukrán katonák láthatóak, akiknek arcáról vér folyik le, székekhez vannak kötözve egy pincének tűnő helyen, majd a videón egy tucatnyi halott ukrán gyalogos holttestei láthatóak.
Az orosz előrenyomulás a kurszki térségben súlyos csapást jelent Kijev számára, amely eddig stratégiai bravúrként értékelte az orosz inváziót.
Volodimir Zelenszkij kijelentette, hogy a kurszki hadművelet lesz a „győzelmi terv” egyik kulcspontja, amelyet csütörtökön mutatott be Keir Starmer brit miniszterelnök és Mark Rutte, az új NATO-főtitkár előtt.
Zoom
A zenebohóc csütörtökön mutatta be "győzelmi tervét" Keir Starmernek és Mark Rutte-nak (kép: CHRIS J RATCLIFFE/SHUTTERSTOCK)
Az ukrán elnök azt állította, hogy a kurszki behatolás elvonja az orosz katonákat a donbászi frontvonaltól. Sok szakértő azonban kevésbé volt meggyőződve az akcióról, és azt állították, hogy a kurszki csel megbukott, mert a Kreml csak fokozta támadásait a donbászi fronton.
„Az orosz előrenyomulás valójában felgyorsult Kurszk után”
– mondta John Foreman, egy korábbi brit katonai attasé a Telegraphnak.
Az ukrán tisztviselők azt remélték, hogy az oroszországi invázió lenyűgözi majd szövetségeseiket, akik beleegyeznek a fegyverszállítások növelésébe és engedélyezik, hogy nyugati rakétákat lőjenek oroszországi célpontokra. Ez azonban nem történt meg.
A donbászi fronton az orosz erők felgyorsították előrenyomulásukat: a múlt héten elfoglalták Vuhledar ukrán erődvárost, ezen a héten pedig a stratégiailag kritikus Toretszk városát támadták, de úgy tűnik, hogy Oroszország kurszki sikerei meglepetésként érték Ukrajnát és az Egyesült Államokat.