Az Extinction Rebellion (XR) klímarettegő csoport hasznos idiótái szombaton lezártak egy Hágán átvezető fő autópályát, tiltakozásul a holland fosszilis tüzelőanyagok több milliárd eurós támogatása ellen.
Zoom
(Kép: Twitter)
A demonstráció egybeesett a nyugdíjak miatti rendőrségi sztrájkkal, és bár a rendőrség jelen volt, nem avatkozott be.
Számos felforgató egyhetes menetet szervezett a Hollandia keleti részén fekvő Arnhemből, az esemény csúcspontja a Hágát kiszolgáló A12-es autópálya lezárása volt.
Az XR szerint néhány tüntető azt tervezte, hogy a rendőrség hiányát kihasználva az autópálya alagútjaiban éjszakázik. Rozemarijn van 't Einde, a mozgalom szóvivője azt mondta: "Visszajövünk, amíg a támogatásokat el nem törlik". Ehhez még hozzátette, hogy a támogatások összege évi 39,7 és 46,4 milliárd euró között van.
Hazazavarás helyett lezárás
A hatóságok nem zárták ki annak lehetőségét, hogy "az aktivisták biztonsága érdekében" az autópálya nagyobb szakaszait lezárják a forgalom elől.
Az XR rendszeresen célba veszi az A12-es autópályát, és a rendőrség gyakran több száz tüntetőt vesz őrizetbe.
A csoport szerint a szombati blokádja a legnagyobb "a 2022. július 6-i első blokád óta, de az éghajlati és ökológiai válság súlyossága indokolja az ilyen kellemetlenségeket".
David van Weel holland igazságügyi miniszter azt mondta, hogy a rendőrség "mindig vészhelyzetben cselekszik, még a munkabeszüntetések során is". Szerinte "némileg ironikus", hogy a tüntetők a hatóságokat sürgetik, hogy gondoskodjanak a biztonságukról, miközben elítélik a "tekintélyelvű" politikát.
(MTI nyomán)