Ahmed (nevezzük így) az „életét mentve” érkezett (jó néhány határt illegálisan átlépve, a „nem biztonságos országokat” gondosan elkerülve) a németországi Karben városába, március 30-án. De – ahogy arról a helyi sajtó is beszámolt – Németország fájdalmas csalódást okozott neki. Először egy menekülttáborban akarták elhelyezni ezek a bitang németek, így már a megérkezését követő napon ülősztrájkolni volt kénytelen a városháza előtt. A jogérvényesítés úgy tűnik eredményes volt, mivel egy 50 m2 alapterületű lakásba költözhetett feleségével és két gyermekével.
Zoom
De Ahmedet ez – érthetően – nem tette boldoggá, hiszen ő mégiscsak többet érdemel! Néhány nap múlva hősünk már egy útkereszteződésben ücsörgött családjával, frászt hozva az arra járó autósokra (vajon, ha rádudálnak, az már xenofóbia, vagy csak szimplán rasszizmus? – a szép új világban komoly dilemmák ezek). Amikor a kiérkező rendőrök udvariasan megkérdezték, hogy mégis miért gubbaszt a méltóságos bevándorló úr és b. családja az út közepén, emberünk kifejtette, hogy a fasiszta, intoleráns hatóságok – horribile dictu – egy 50 négyzetméteres ingatlanban akarják őket elhelyezni! Ő viszont saját házat akar a családjának, mert nekik az alanyi jogon jár.
Irakban ugyanis megígérték neki, hogy saját családi házat kapnak Németországban, ezért is indultak útnak. Bár az a 888.hu szerzőjének nem derült ki, hogy mégis ki ígérte neki azt, hogy ingyen bérmentve házhoz juthatnak, nekünk – történelmi tapasztalatainkból fakadóan – éppen volna jelöltünk...
Bartha Miklós az előző századfordulón megjelent Kazárföldön című riportkönyvében a kárpátaljai ruszinok elszegényedését és a körükben (is) tapasztalható tömeges kivándorlási hullám okait elemezte. Voltak, akik mindenüket eladták, hogy az útiköltséget elő tudják teremteni, s egy szál bőrönddel indultak az ismeretlenbe, amiről sehogy sem sikerült Egán Ede kormánybiztosnak lebeszélni őket.
„A csalogató egy kis füzet volt. Címlapján egy farm van színes nyomással. A kép hátterében csinos tornácos ház, oldalt istálló, az udvaron baromfi, néhány tehén, két ökör az eke előtt, két ló egy megrakott kocsival, oldalt virágzó gyümölcsfák, elől búza, zab, tengeri és lóheretáblák kövér terméssel. A füzet leírja, hogy minden rutén-család kap ingyen egy ilyen belső telket, külsőséget, melynek hossza két, szélessége egy kilométer, két ökröt, három tehenet, két lovat a hozzávaló szerszámokkal. A képen füstöl a kémény, rutén leány piros csizmában feji a tehenet, a ház előtt hársfa árnyékában ül a rutén gazda, kihez gömbölyű menyecske közeledik párolgó tállal. A rutén ember a mennyországot sem képzeli ennél szebbnek.”
A „csalogató kis füzet” napjainkban Welcome to Europe címen létezik. A Híradó szerint ugyanis ezzel a címmel működtet információs portált az Európába tartó menekülteknek és migránsoknak a Soros György érdekeltségében álló Nyílt Társadalom Alapítvány (az alapítvány ezt természetesen tagadja). A honlap több nyelven komplett útmutatót ad mindazoknak, akik – saját hazájuk helyett – az Európai Unióban képzelik el a jövőjüket, külön kitérve az európai migrációs szabályokra és a lehetséges „kiskapukra” is.
A brit Sky News riportere a Görögországi Leszbosz szigetén a partra sodródva talált egy kézikönyvet, amelyet szintén egy Soros Györgyhöz köthető szervezet ad ki (arra az esetre, ha épp lemerül az okostelefon, s így a fenti honlap nem elérhető). Az útmutatót a csempészhajókon osztogatják a migránsoknak, szintén a legfontosabb tudnivalókkal, térképekkel, elérhetőségekkel, több nyelven. A könyv alaposan kiképzi a bevándorlókat a jogaikról, de németországi családi házról a honlaphoz hasonlóan ebben sincs egy betű sem (száz év alatt a sorosgyörgyök is fejlődtek ennyit), de a fentiek alapján nem nehéz elképzelni, ki tehette a bogarat a derék Ahmed fülébe...
Domokos Endre János Kitartás.net
Kapcsolódó: