Sokszor cikkeztünk már róla, 1919 szellemisége (a tanácsköztársasági bolsevik diktatúra szellemi öröksége) itt van, utcára vonul, újracsomagolják a bolsevizmust, valójában soha el sem tűnt. Itt volt velünk végig a rendszerváltás első percétől kezdve.
Hol markánsabban, hol meghúzódva, de állandóan hallatta hangját. Természetszerűleg akkor tud erőteljesebben hatni, ha a hatalom birtokában van. Ahogy sok helyen meg is történt október 13-án, és azt is hozzá kell tenni kellően nyomatékosítva, ellenük nem elégségesek a félmegoldások. Ahogyan a Fidesz áll a dolgokhoz, lásd például Budapest kulturális életét.
Zoom
Valóban
Ez a neobolsevik mentalitás öltött testet a napokban annak kapcsán, melyről portálunk is beszámolt, hogy Novák Előd szervezésében a Mi Hazánk a Nyugati téren – folytatva egyébként a Jobbik által korábban hátrahagyott hagyományt – kettőskeresztet állított az advent alkalmából, felhívva a figyelmet a karácsony valódi tartalmára.
De mivel már meglehetősen új (vagy inkább régi) szelek fújnak Budapesten, ez sem ment túlságosan zökkenőmentesen. Ugyanis az újdonsült „újszadeszos” (Momentum) polgármester, Soproni Tamás kerek perec jelezte, az általa vezetett önkormányzat nem járul hozzá a kettőskereszt köztéren való felállításához, ugyanis indoklása szerint az amúgy is „túlzsúfolt” Nyugati téren az már nem férne el. Aki járt már arrafelé, egy jót mosolyog, és fél pillanat alatt kikövetkezteti, a tiltás mögött nem közlekedési, de sokkal inkább világnézeti okok álltak. Sőt, azóta már hatásági jelzés is érkezett, nem maradhat a kereszt közterületen.
No, de hát min is csodálkozunk?
Emlékezetes, a Momentum az ellenzéki összefogás tagjaként egy állampárti besúgót támogatott a Terézvárosban (itt polgármester Soproni) önkormányzati képviselőjelöltként. Gaár Iván nem sokkal a rendszerváltás előtt önként jelentkezett III/III-as ügynöknek azzal, hogy szívesen fotózná az akkor megjelenő ellenzéki pártok politikusait. Sopronit ez minden bizonnyal nem zavarja.
Zoom
Itt éppen Dobrev Klára jelenti ki, Terézvárosnak szüksége van Sopronira… (mandiner.hu)
De, hogy világosan látszódjék a Momentum és az SZDSZ eszmei kapcsolódása, felhozhatjuk példaként, hogy az a Bodnár Zoltán került a terézvárosi vagyonkezelő élére, akinek a neve a Kulcsár Attila-féle 2002-es brókerbotrány nyomozása során is felmerült. A korábbi SZDSZ-es politikus, aki 2014-ben a Liberálisok főpolgármester-jelöltje is volt, egyedüli jelöltként szerepelt a témában benyújtott előterjesztésen, amelyről szavazott a VI. kerületi képviselő-testület.
Mindezen túl azért sokat elárul Soproni személyiségéről, hogy néhány évvel ezelőtt a még létező Echo TV egyik műsorában, a hozzá intézett kérdésre, mely Szabó Pál volt miniszterről szólt, úgy válaszolt, ki a f@sz az a Szabó Pál?
Jobb, ha nem írom le, miképpen fordítja meg a kérdést a kedves olvasó, és mit gondolunk magunkban e sorok olvasása után.
Egy valami azonban bizonyos, és erre biztatok is mindenkit. Ha Soproni hatósági segítséggel eltávolítja a keresztet, akkor legyünk ott újra és minél többen, állítsuk fel megint! Ha még egyszer megteszi, akkor pedig dupla annyian cselekedjünk, hogy mindörökre megjegyezze: ez Magyarország, mely a mi hazánk, és az is marad!
Lantos János – Kuruc.info