Nem várunk könyöradományt a természettől!
Feladatunk elvenni azt, amit akarunk!
Ez egy ötvenes évekbeli magyar földrajztankönyvből származó micsurini idézet. Bizonyára hallottunk elképesztő törtneteket az egykori Szovjetunióval kapcsolatban, hogy meg akarták változtatni még a folyók sodrásirányát is. Zéró sikerrel, persze.
De hogy jön ide Józsefváros? Na jó, azért ilyennel nem próbálkoznak, de valamiképpen mégis ez jutott eszembe, mikor megláttam öles betűkkel a 444 alábbi címét:
A csodás tervről azt írják, „közel százmillió forint uniós támogatást nyert a józsefvárosi önkormányzat az óvodai szegregáció csökkentésére. A nyolcadik kerület ellenzéki vezetői azt szeretnék elérni, hogy a középosztálybeli szülők is nyissanak az olyan óvodák felé, ahová most többnyire hátrányos helyzetű, akár roma vagy bevándorló gyerekek járnak. És fordítva: a kerület Nagykörúton belüli részén, a Palotanegyedben is megjelenjenek a nehéz helyzetű családok gyerekei.” 
Hogy mitől működne ez, mely még soha nem működött sehol, az jó kérdés, de úgy látják, a „szakemberek” vágják el a gordiuszi csomót. Erőss Gábor szerint a legfontosabb valahogy vonzóvá tenni a középosztálybeli szülők számára azokat az intézményeket, ahová most nagy százalékban járnak cigányok, úgy fogalmaznak, ”elsősorban a Magdolna és az Orczy negyed három óvodáját érinti, ahol 30 százalék körül lehet a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek aránya.”
Zoom
Erőss Gábor (fotók: Halász Júlia)
Olyasmikkel csábítanák a „középosztálybeli szülőket” (értsd: magyar szülőket), amiért máshol fizetniük kellene. Például ingyen angol- és informatikaoktatást szeretnének. Ez igazán jó üzlet: néhány ingyenes képzésért cserébe tegyék ki napi szinten fizikai agressziónak saját gyerekeiket. Hát, ez még a hülyének is megéri…
Komolyra fordítva a szót, valóban hülyének kell lenni ahhoz, hogy valaki ilyen helyekre járassa gyerekét, de ahhoz is, hogy valaki higgyen abban, egy-két ingyen képzésért cserébe majd tömegével jönnek oda, ahol 30% a cigányok aránya. Márpedig tényleg hiszik, mint mondják, „Erőss azért abban bízik, hogy néhány extra szolgáltatásal már meggyőzhetnék a jobb helyzetű szülőket: ne vigyék máshová a gyereküket. Erre ugyanis minden lehetőségük megvan. Az iskolákhoz hasonlóan az óvodák is kötelesek felvenni a saját körzetükben élő gyerekeket, de a fennmaradó helyeket máshonnan is feltölthetik. Ugyanígy a szülők is választhatnak a lakhelyüktől távolabbi óvodát, ha sikerül helyet találniuk.”
Zoom
Leszámítva néhány vadliberális utópistát (bár lehet, hogy Magyarországon ilyen elvetemültek nincsenek még), akik leginkább saját gyerekeiket fogják büntetni, mely felháborító, de nagy tömegeiben a lőtéri kutyát nem fogja érdekelni az egész. Ebben hinni valóban alig kisebb baromság, mint a fentebb említett folyók sodrásirányának megváltoztatásában. Bár, jobban belegondolva, talán ez utóbbi tűnik kivitelezhetőbbnek…
Lantos János – Kuruc.info