Annak idején maga a nemzeti konzultáció mint ötlet, mint olyan forma, amelyben fontos kérdésekről mondhatja el véleményét a társadalom, kétségkívül jó volt. Ezt nem vitatom el. Ahogy azt sem, voltak olyan nemzeti konzultációk, melyek hasznosak és előremutatók voltak, de ebből láttunk kevesebbet, és az elmúlt években - nem tudom jobban kifejezni - borzasztóan elgagyisodott az egész. Ennélfogva lehanyatlott a hitelessége és jelentősége.
Zoom
Illusztráció: ugytudjuk.hu
Azt persze már egy ideje észre lehet venni, hogy rendkívül bugyuta módon voltak megfogalmazva a kérdések, árnyalatoknak helye nem volt, de azt - talán - még lehetett azzal magyarázni, úgy kell a kérdéseket összeállítani, hogy azt "mindenki megértse".
De az mindenképpen mérföldkőnek számított, amikor 2021 telén bejelentették, hogy konzultálni szeretnének az emberekkel az újranyitásról, lévén számos, a Covidra hivatkozott korlátozás élt akkoriban. Miközben konzultálgattak, és az emberek többsége a nyitás mellett volt, egyszer csak bejelentették: még szigorúbb lezárások jönnek. Ez itt egyértelműen a magyarok hülyének nézése volt! Ezt a szép "hagyományt" viszik tovább most is.
Ugyanis a jelenlegi, amely az Oroszország elleni szankciókról szól, egyenesen mindennek az alja annak tükrében, hogy olyan valamiről kérdezik az embereket, amelyeket Orbán Viktor is megszavazott Brüsszelben. Bezzeg arról nem szól egyetlen kérdés sem, hogy 77 milliárd forint támogatást adnánk Ukrajnának... Erről pár napja kormányhatározat jelent meg a friss Magyar Közlönyben, mely az Ukrajna pénzügyi támogatásához szükséges kormányzati intézkedésekről szólt.
Ebben az áll, hogy a kormány továbbra is elkötelezett abban, hogy részt vegyen Ukrajna háború miatt szükségessé váló pénzügyi támogatásában, ezért felhívja a pénzügyminisztert, hogy gondoskodjon az  Európai Unió által Ukrajnának nyújtandó, 18 milliárd eurós hitelből a hazánkra eső 187 millió euró biztosításáról.
Azért ezek az ordító ellentmondások egyre többeknek szúrnak szemet, s bár a kormánypárti sajtó diadalmas győzelmi jelentésként tálalja, hogy milyen sokan töltötték már ki a nemzeti konzultációt, összehasonlítva a korábbi évek számaival, ez egész egyszerűen nem igaz. Ráadásul még azt sem tudjuk, hogy ezek a számok mennyire tükrözik a valóságot.
Varga Judit szerint nagyságrendileg hétszázezren töltötték ki és küldték vissza eddig a nemzeti konzultációs kérdőívet. Tehát a lakosság 10 százalékát sem éri el ez a szám, a határidő pedig december 9-e. Főleg annak tükrében kevés, hogy október 14-től kezdődően kezdték el postázni az íveket, tehát immár másfél hónap telt el, így nem valószínű, hogy jelentősen feljebb kúszna azok száma, kiket érdekel még az egész bohózat. Még a fideszes szavazók felét sem éri el.
Azokkal a korábbi nemzeti konzultációkkal érdemes összevetni az adatokat, melyek a teljes társadalom érdeklődésére tarthattak igényt, nem egy-egy részterületről szóltak, ilyen volt például a "Stop Soros" elnevezésű, amit 2,4 millióan töltöttek ki, de a "járvány utáni életről” szóló konzultációt is 1,4 millióan válaszolták meg.
Elmondható, hogy mára teljesen kiüresedett, és álláspontom szerint döntően nem azért, mert a kérdések úgy vannak megfogalmazva, ahogy, hanem azért, mert az emberek értelmetlennek és felháborítónak tartják, hogy miért játssza el a kormány azt, hogy kíváncsi a véleményükre, ha valójában nem. Semmilyen szemfényvesztés nem tarthat örökké.
Lantos János - Kuruc.info