A „mértékadó” nyugati média irányítói gyakran büszkélkednek azzal, hogy a tömegtájékoztatási eszközök a nyugati világban ideológiailag, anyagilag és politikailag függetlenek az éppen hatalmon lévő kormányoktól, és az információk, amelyekkel az olvasóikat, illetve nézőiket ellátják, valóságosak, kiegyensúlyozottak, és nem részrehajlók. A nyugati „fősodratú” média hagyományosan dicsekszik profizmusával, és az újságírás „etikájára” hivatkozik, miközben a nyugati hírközlő eszközök tudósításaiból éppen az etikai értékek tisztelete, a becsületesség és az őszinteség hiányzik.

Az egyik legmegdöbbentőbb példája annak, hogy mennyire semmibe veszi a nyugati tömegtájékoztatás az átlag olvasót, illetve a nézők jogos igényeit és elvárásait, a 2008-2009-ben lezajlott gázai mészárlásról történő „tudósítás” volt. A BBC-től a Reutersen, a CNN-en és a Sky News-on át egészen a Washington Post-ig és a New York Times-ig mindegyik médium megpróbálta szőnyeg alá söpörni és elfedni az izraeli hadsereg bűncselekményeit, éspedig úgy, hogy játszottak a szavakkal, és jelentéktelennek igyekeztek beállítani azokat a súlyos atrocitásokat, amelyeket a zsidó állam hadereje elkövetett. Nem voltak hajlandók beismerni, hogy amit Izrael a gázai háború során művelt, az nem volt más, mint mészárlás. Magát a „mészárlás” szót is törölték a gázai háborúról szóló tudósításokból és elemzésekből. Az egyik legkirívóbb példája az elfogult és egyoldalú tájékoztatásnak az volt, amikor az állami tulajdonban álló BBC – mely egyébként számos esetben ferdített és hamisított a tudósításai során – a cionista lobbi tiltakozása miatt nem volt hajlandó közölni a Disasters Emergency Committee elnevezésű humanitárius szervezetnek a felhívását, melyet a világ közvéleményéhez intéztek a Gázai övezet lakosságának a megsegítése érdekében.

A humanitárius célokat szolgáló felhívás közlésének az elutasítása felháborodást váltott ki a brit közvélemény egy jelentős részéből is. 2009. január 23-án Douglas Alexander, a Disasters Emergency Committee egyik titkára levélben tiltakozott a BBC-nél, valamint a Sky és az ITV vezetőinél, kifejezve csalódottságát a humanitárius segélykérés közzétételének a megtagadása miatt. Január 25-én Rowan Williams canterbury érsek is felszólította a BBC-t a Gázai övezet lakóinak megsegítését célzó humanitárius felhívás sugárzására. Hasonlóképpen cselekedett Alex Salmond skót főminiszter, valamint Shahid Malik igazságügyi miniszter. A Guardian értesülései szerint a BBC ugyanekkor elismerte, hogy 11 ezer panasz érkezett a televíziós csatornához az Izrael érdekében született döntés elleni tiltakozásképpen.

Ugyanebben az évben, amikor a háborútól sújtott Gázai övezet humanitárius válsága a legsúlyosabb formáját öltötte, az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa elfogadott egy határozatot, amely elítélte Izraelt az elkövetett háborús bűncselekmények és a fegyvertelen civilek legyilkolása miatt. A blokád alá vett Gázai övezet polgári lakossága a legalapvetőbb közszükségleti cikkekhez – élelmiszerek, gyógyszerek, építőanyagok stb. – sem jutott hozzá, a külföldön tanuló diákoknak pedig szintén nem volt lehetőségük elhagyni az övezetet. A Reuters Hírügynökség az ENSZ Emberi Jogi Bizottságának Izraelt elítélő határozatáról egyoldalú tudósítást közölt; a Reuters és a hozzá hasonló médiumok a fölöttük befolyást gyakorló kormányzatok utasításai szerint cselekedtek. A Reuters 2009. január 12-én a következő „hírt” közölte: „Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa, melyet muzulmán államok és az ő szövetségeseik uralnak, elítélte Izraelt a Gázai övezetben élők emberi jogainak 'súlyos megsértése' miatt.”

Igencsak különös, hogy a Reuters és a vele egy húron pendülő hírügynökségek és médiumok képtelenek megérteni, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó, vétójoggal rendelkező tagja – szégyenletes módon – ellenőrzése és befolyása alatt tart legalább 190 másik országot, amelyek nincsenek ott a Biztonsági Tanács ülésein. Amikor például a Biztonsági Tanács szankciókat rendelt el Irán ellen, a Reuters érdekes módon nem azt közölte, hogy az „USA és európai csatlósai által uralt BT” hozott a perzsa államot sújtó újabb rendelkezést; ugyanakkor szemérmetlenül leírták, hogy az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa olyan szervezet, amelyet a muszlimok és szövetségeseik uralnak. Tipikusan a nyugati „fősodratú” médiára jellemző propagandafogással van dolgunk. A kérdés a következő: ki ellenőrzi és irányítja ezeket az írott és elektronikus sajtótermékeket? Valóban a közvélemény és az „utca emberének” hangját szólaltatják meg, vagy pedig bizonyos kormányok érdekeit képviselik, amelyek át akarják mosni az emberek agyát, és ennek érdekében manipulálják, eltorzítják és meghamisítják a világban zajló eseményeket?

Ki uralja tehát a nyugati „fősodratú” médiát? Olyan nagy tévécsatornák, mint a BBC, a France 24, a CNN vagy a Fox News, teljes mértékben állami tulajdonban vannak. Eltekintve attól a ténytől, hogy ezeknek a csatornáknak a vezetői gazdag és jómódú zsidók, akik minden erejükkel az izraeli rezsim érdekeit képviselik, a felettük befolyást gyakorló kormányok és politikusok akarata szerint alakítják és formálják a híreket annak érdekében, hogy azok hatalmon maradhassanak.

A BBC Világszolgálatát például a Foreign and Comonwealth Office (FCO) támogatja anyagilag. Az FCO brit kormányzati szerv, melynek a feladata az Egyesült Királyság érdekeinek képviselete a világban. A BBC 2008-2009-es éves jelentése szerint a BBC 294.6 millió font kormányzati pénzsegélyt kapott, ami azonban csak egy csekély töredéke a BBC Világszolgálat részére juttatott állami támogatásnak.

Hasonló a helyzet a Fox News esetében is. Ezt a televíziós csatornát a News Corporation elnevezésű médiabirodalom irányítja, melynek a tulajdonosa a zsidó származású, ausztrál-amerikai médiamogul, Rupert Murdoch. A News Corporation a világ harmadik legnagyobb médiabirodalma. Nála csak a Walt Disney Company és a Time Warner nagyobb. Mindamellett a Fox News és a News Corporation is jelentős kormányzati pénzeket kap. A Fox News mindig is azzal büszkélkedett, hogy független hírcsatorna, amely helyet ad úgy a demokratáknak, mint a republikánusoknak nézeteik kifejtése céljából. Ezenkívül azt is állítja magáról, hogy nem elfogult Izrael irányába, és a Pentagon sem gyakorol befolyást a szerkesztőkre. A valóság azonban egészen más. Valójában egy kis számú, de befolyásos és gazdag, a kormányzat legfelsőbb köreivel szoros kapcsolatokat ápoló zsidó irányítja a tömegmédiát az Egyesült Államokban.

Az USA Nemzeti Szövetségének (National Alliance) egyik érdekes összeállításából kiderül, hogy az ország médiájának – beleértve a magazinokat, újságokat, tévécsatornákat, rádióállomásokat, és weboldalakat – elsöprő többsége szélsőséges cionisták befolyása alatt áll, akik szoros kapcsolatban állnak a Fehér Házzal.

A világ legnagyobb médiabirodalma, a Time Warner irányítja a következő társaságokat: New Line Cinema, a Time Inc, a HBO, a Turner Broadcasting Systrm, a CW Television Network, a The WBcom, a Warner Bros, a Kids’WB, a Cartooon Network, a Boomerang, az Adult Swim, a CNN, a DC Comics, a Hanna-Barbera, a Cartoon Network Studios, és a Castle Rock Entertainment. Ezek a „szatellit-társaságok” magazinok, hírcsatornák és televíziós állomások százait birtokolják, így azután az egész óriási médiabirodalom teljes mértékben megingathatatlannak tűnik.

„A Time Warnert a zsidó Warner-testvérek alapították a múlt század elején, és rövidesen a hollywoodi zsidó hatalom egyik alapvető bázisa lett. Ez a tény sokak számára ismert, és maguk a zsidók sem tagadják, miképpen az is egyértelmű, hogy az újonnan létrejövő médiumok is zsidó irányítás alatt állnak” – olvasható a Nemzeti Szövetség Intézetének jelentésében.

A második legnagyobb médiabirodalom (2003-ban 27,1 milliárd dolláros bevétellel) a Walt Disney Company. 1884 és 2005 között Michael Eisner vezette a társaságot, mint annak elnöke. Michael Eisner maga is zsidó. „Egy másik jelentős zsidó médiaszemélyiség ifjabb Edgar Bronfman, aki a Seagram Company elnevezésű likőrgyáróriás igazgatója volt, a cégnek a Vivendivel történő egyesüléséig. Apja, idősebb Edgar Bronfman pedig nem más, mint a Zsidó Világkongresszus elnöke” – mutat rá a jelentés.

Jelenleg a cionisták uralják a „fősodratú” média 95%-át a világon. Robert Chernin, aki 2009-ig a News Corporation egyik legfőbb vezetője, továbbá a Fox Entertainment Company elnöke volt, hithű cionista zsidó. Jelentős szerepet játszott az Irak elleni 2003-as támadás előkészítésében azzal, hogy a Fox News hírtelevízión keresztül erőteljes propagandakampányt fejtett ki a háború érdekében. Sikerült is az amerikai közvélemény jelentős részével elhitetni, hogy Irak lerohanása feltétlenül szükséges volt. De említhetnénk más személyeket is, akiknek szintén jelentős a befolyásuk az USA médiumai fölött, és számos újságot, televíziós és rádióállomást birtokolnak. Mortimer Zuckerman, aki 2008-ban a 148. leggazdagabb amerikai volt, a NY Daily News és a US News and World Report tulajdonosa, ezen kívül az Amerikai Zsidó Szervezetek Elnöki Konferenciájának elnöki tisztét is betölti.

Jeffrey Blankfort, amerikai újságíró a Rense.com elnevezésű weboldalon megjelent cikkében megírta, hogy Leslie Moonves, a CBS televízió csatorna elnöke – aki David Ben Gurionnak, Izrael első miniszterelnökének rokona – Norman Ormsteinnel együtt a digitális tévés producerek egyik fontos tanácsadó testületének (Advisory Committee on Public Interest Obligation of Digital TV Producers) elnökeként ténykedik.

Összességében tehát elmondhatjuk: az állítás, mely szerint az amerikai vagy a brit média szabad, független és megbízható hírforrásnak tekinthető, semmi más, mint üres szólam, és semmiféle bizonyítékkal alá nem támasztható. Az amerikai és brit hírközlő és tájékoztató eszközöket kormányaik finanszírozzák, ezen kívül pedig hithű cionista zsidók irányítása alatt állnak, akiknek Izrael állam érdekeinek képviselete és céljainak előmozdítása a legfőbb szempont.

Kourosh Ziabari - Press TV

(Fordította: Perge Ottó)