Újabb parasztvakítás a bankmentő csomag
A múlt héten kezdte el tárgyalni az Országgyűlés a kormány által benyújtott ún. Otthonvédő Akcióterv első részleteit, az árfolyamrögzítésről szóló törvényt. Sajnos, ahogy már megszokhattuk, a fülkeforradalmároktól érdemi segítséget ez a csomag sem jelent, hiába reménykedett bárki. Gyalázat és a mindnyájunk semmibevétele, hogy a dübörgő kormányzati kommunikációs gépezet mégis így próbálja eladni a gyanútlanoknak. A kormánynak változatlanul a nemzetközi pénzvilág diktál, ők szabják meg a feltételeket, hogy mit tehetnek meg és mit nem. Alább folytatódik Lenhardt Balázs jobbikos képviselő írása.


A devizahitelesek érdemi megsegítése helyett most egy újabb bankmentő csomag született, ami a banki követelések megtérülését hivatott biztosítani, azaz újabb bankkonszolidáció történik, részben állami segítséggel. Hogy történhet meg újra ez?! Nem kell kerülgetni a forró kását, kimondom: az egész nyugati világot végeredményben néhány dúsgazdag és rendkívül befolyásos zsidó család tartja uralma alatt, akiknek a hatalma évszázadok szívós cselszövésével szinte mértéktelenre nőtt. Ne tévesszen meg senkit, hogy a globalizált világban rendkívül sok szereplő van jelen, a háttérben mindig is a "nagyok" hozzák a döntéseket. Az ő érdekük pedig az, hogy a kamatprésből folyamatosan ömöljön a pénz, tekintet nélkül az adósok állapotára.
Egy kicsit vissza kell nyúlnunk az alapokhoz, ha meg akarjuk érteni, mi is megy végbe. Magyarország totális kifosztása ezen spekulánsok által a végéhez közeledik. Az iparunkat, a mezőgazdaságunkat szétrombolták, a magyarok az ő idegen áruikat vásárolják meg a plázákban, hipermarketekben, képtelenek vagyunk már az önellátásra is. De nem érik be ennyivel, mert a pénztőke korlátlan és feltétlen hatalomra vágyik, engedelmes rabszolgák birkanyájára. Ezt a folyamatot segítik a nemzetközi szervezetek, intézmények mint az EU, IMF, Világbank és társaik. Akik ugye mindig a szabad kereskedelmet, az áruk, a tőke szabad áramlását, a korlátlan liberalizmust hirdetik és valósítják meg a gyakorlatban kölcsönök vagy diktátumok által. A nemzetközi társaság - akikről Henry Ford is olyan szemléletesen írt - úgy döntött, lehúzzák az utolsó bőrt is a magyarokról - úgyis bűnös, fasiszta népről van szó, a németek utolsó csatlósáról - és az sem baj, ha közben a házukat, lakásukat megszerzik.
Kitalálták ezért nekünk a devizahitelt! Ami elsőre valóban kedvezőnek tűnt, ugyanis a szintén nem magyar érdekeket képviselő Magyar Nemzeti Bank által az egész magyar gazdaság számára rendkívül kártékony módon magas szinten tartott jegybanki alapkamat mértékétől jelentősen elmaradt. Persze így is sokkal többet kértek, mint amennyiért Nyugat-Európából hozzá lehetett jutni a forrásokhoz (Svájcban például évekig 0,5% volt az alapkamat, most 0,25%, de 1% körül van a többi nyugati országban is), de a forinthitelhez képest vonzó volt a konstrukció. Beszéltek röviden valami lehetséges árfolyamváltozásról is, de az ügyintéző rögtön meg is nyugtatta a hitelfelvevőt, hogy évek óta stabil a forint-euró-svájci frank árfolyam, ugyan mitől módosulna most jelentősen?! Hiszen nagy és stabil a jólét (copyright by Gyurcsány), az unió majd megvéd minket stb.
Lett is nagy pofára esés! Közvetlenül a válság 2008-as kirobbanása előtt spekulációs céllal olyan alacsonyra vitték a forintárfolyamot (140-re ment le a svájci frank, lassan egy százassal lesz több), hogy az is hitelt vett fel, akinek nagy szüksége nem volt rá. A szabad felhasználású hitelek ekkor futottak fel hihetetlen mértékben. Kellett ez a kis játék az árfolyamokkal, mert így megvolt az alapja a behajtó hadművelet elkezdésének. De ténylegesen megvolt? A Magyarországon kihelyezett devizahitelek 95%-a ún. devizaalapú hitel volt, ahol csak a kamatlábat kötötték az adott devizához, a hitelt forintban folyósították és forintban is kellett törleszteni, sőt a devizában való törlesztést kifejezetten kizárták a szerződések. Miért is tettek így? Mert nem devizát hiteleztek, hanem forintot, amit értesüléseink szerint az MNB biztosított számukra a magyar fizetőeszköz védelmét ellátni hivatott tartalékokból. Ha viszont forintot hiteleztek, akkor mire fel emelték a törlesztőrészleteket, hiszen nem történt árfolyamváltozás?!
Pont ez az átverés lényege: ezért spekuláltak az árfolyamon, hogy legyen aztán hivatkozási alap a szinte korlátlan emelésekre. Ennél a pontnál is érdemes kicsit megállni, mert sokan a saját bőrükön tapasztalták, hogy mondjuk a svájci frank a felvételkori árfolyamhoz képest 15-20%-ot erősödött, miközben az ő törlesztőrészlete akár 80-100%-kal emelkedett. Hogy is van ez? Úgy, hogy a bankok nem csupán az árfolyamváltozás miatt emeltek, hanem elkezdték egyoldalúan és az ügyfél hátrányára a kamatokat, a kezelési költséget és a különböző díjakat is emelni. Még több profitra vágytak a kiszolgáltatott adósok pénzéből. Nem árt emlékeztetni mindenkit arra, hogy azért tehették ezt meg, mert 2001-ben az első Orbán-kormány módosította a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló 1996. évi XCII. törvény (Hpt.) 210. §-át, lehetővé téve a bankok számára az egyoldalú szerződésmódosítást! Ami azóta is érvényben van, hiába játsszák el másodszor is Rogánék, hogy most aztán megvédik a devizahiteleseket! Amit tettek, az csupán némi súlytalan maszatolás a gazdák, azaz a nemzetközi pénzvilág által is jóváhagyva.
Nézzük csak, mit tartogat a nevében a devizahiteleseket, de valójában a bankokat mentő csomag! Az árfolyam három évre történő rögzítése pillanatnyi könnyebbséget jelenthet, de ne feledjük, a rögzített és a valós árfolyam közötti különbség közben a hitelgyűjtő számlán kamatozik, és 2015. január elsejétől egyszerre kell tudni törleszteni a még futó hitellel! A jelen kilátások között pedig botorság lenne arra számítani, hogy hirtelen szárnyalni kezdene a forint, azaz a gyűjtőszámlán szépen halmozódni fog a tartozás. Egyébként azért sincs semmi értelme ennek a megoldásnak, mert ez technikailag csupán a fizetési kötelezettség eltolását jelenti. A futamidő meghosszabbítására pedig most is van törvényes lehetőség szerződésmódosítással. Ráadásul akik már 90 napot meghaladó fizetési késedelembe estek, azok nem is kérvényezhetik ezt a lehetőséget. Tehát pont a leginkább bajban lévő nagyjából 120 ezer adós és hozzátartozóik nem számíthatnak semmiféle deklarált segítségre az állam részéről! Ők akár azonnal mehetnek az utcára, mivel feloldják a kilakoltatási moratóriumot. A lebegtetett bérlakás-építési program sem jelent megoldást számukra, hiszen a lakbért miből fizessék, ha a hitelt nem tudják?! Az árverezési kvótával történő trükközés csak időhúzás, pár éven belül mindenki, aki nem tudja fizetni az irreális terheket, utcára kerülhet. És ez a legdrámaibb az egész kérdésben, amit a kormány képtelen felfogni!
Ezek az adósok, ha elveszítik a lakásukat, házukat, amiben sokszor egy élet munkája fekszik, tömegesen válhatnak hajléktalanná, mert hosszú ideig senki nem tud még rokon családokat sem befogadni. Nem véletlen, hogy már most többen az öngyilkosságot és/vagy a lakásuk felgyújtását választották, minthogy a banké legyen az ingatlan. Teljesen meg lehet őket érteni. Persze a bankokat ez nem érdekli, ők be akarják vasalni a nem létező árfolyamkülönbség miatt elmaradt hasznukat is az adósokon. A kormány pedig ehhez nyújt közvetlen támogatást: mindenkinek fizetnie kell a hitelét - bégetik, ahelyett hogy utasították volna rögtön a kormányváltáskor az állami intézményeket, az ügyészséget, a PSZÁF-et a hitelszerződések feltételeinek felülvizsgálatára és megtámadására. Mert erre van jogi lehetőség, de a kormány Bulvár Antallal jóban-rosszban a bankok oldalán áll. A gazdasági szabadságharcot ennyire gondolják komolyan, ha kell magyar családok százezrei is az utcára kerülhetnek, de a bankárkaszt érdekei nem sérülhetnek.
A Jobbik azért van az Országgyűlésben, hogy valóban a magyarokat képviselje, és ezért hallatjuk is a hangunkat, felébreszteni próbálván az egyelőre csöndben vagy szitkozódva hitelt törlesztő átlagembert. Összefogásra és önvédelemre van szükség, mert ne legyen kétségünk, a döntő részében izraeliek kezében lévő ingatlanmaffia készenlétben áll, hogy fillérekért rátegye mocskos kezét a magyarok házaira és tömegessé váljon az új honfoglalók hazánkba települése! A Fidesz ebben a küzdelemben - csakúgy mint a cigánybűnözéssel szembeni harcban - nem csupán magára hagyott minket, de már 10 évvel ezelőtt egyértelműen a bankok oldalára állt. Ha nem akarunk a palesztinok sorsára jutni, akkor fel kell készülnünk az országhódítók elleni harcra!
Lenhardt Balázs
(Kuruc.info, kép: Barikád)
A témában elhangzott felszólalás itt megtekinthető: