A szervezetileg a Budapesti Zsidó Hitközséghez (BZSH) tartozó Vasvári Pál utcai zsinagóga közgyűlésétől biztonsági őrökkel tartották távol a Mazsihisz rabbitestületének elnökét, aki a BZSH küldöttségével érkezett.
Előző csütörtökön tartotta közgyűlését a BZSH egyik zsinagógakörzete, a Vasvári Pál utcai zsinagóga közössége. A BZSH elnöke, Ács Tamás és a Mazsihisz rabbitestületének elnöke részt szeretett volna venni az ülésen, hogy tisztázzák a hitközség és a hozzájuk tartozó körzet közötti vitás kérdéseket, de kellemetlen meglepetés várta őket. A biztonsági őrök hosszan várakoztatták a kéttagú küldöttséget a Mazsihisz.hu beszámolója szerint, annak ellenére is, hogy levélben előre tudatták részvételi szándékukat. Végül a biztonságiak arról tájékoztatták őket, hogy a körzet vezetői csak Ács Tamást kívánják beengedni a közgyűlésre, Radnóti rabbit nem. A küldöttség a döntést nem fogadta el, Ács is távozott a helyszínről – adta hírül honlapján a Mazsihisz.
Az eset hátterében a Mazsihisz és az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség közötti feszültségek állnak. A Vasvári-körzet ugyanis, noha jogilag-szervezetileg a Mazsihiszhez, ezen belül a BZSH-hoz tartozik, a zsinagógaépület is a BZSH tulajdona, a közösség vallásgyakorlatát, hitelveit tekintve az EMIH-hez áll közel, rabbija, Baruch Oberlander az EMIH szellemi-vallási hátterét adó chászid mozgalomhoz, a Chabad Lubavitch közösséghez tartozik, akárcsak tanítványa, az EMIH vezető rabbija, Köves Slomó.
Még novemberben felmerült, hogy a Vasvári-körzet küldöttei mindezek okán csak megfigyelőként, szavazati jog nélkül vehessenek részt a BZSH közgyűlésein, de ebben a kérdésben végül nem született döntés. Ennek a konfliktusnak a némiképp meghökkentő továbbgyűrűzése lehet a biztonsági őrök fellépése is, a rabbi kizárása a zsinagógakörzet közgyűléséről - írja a Népszabadság.